Câciu: Abordarea că mediul privat ține în spate doi bugetari, incorectă. Stroe îl contrazice: Sistemul privat susține economia

Data publicării:
ionut stroe
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe, despre incidentul AUR de la Parlament. FOTO Facebook Ionuț Stroe

Sistemul privat susține economia, inclusiv salariile și pensiile angajaților de la stat sunt plătite din bugetul de stat, a declarat luni purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, în replică la afirmațiile ministrului de Finanțe. Adrian Câciu a provocat o adevărată dispută legată de salariile bugetarilor după ce a afirmat că "nu se poate spune că salariații de la stat sunt ținuți în spate de mediul privat".

Ionuț Stroe a subliniat într-un mesaj pe Facebook că sunt bani la buget doar dacă mediul privat este puternic, ceea ce face ca și economia să fie la fel.

Dacă avem creștere economică, atunci și bugetul se va putea baza pe mai multe resurse, a spus el.

"Dacă vrem ca statul să aibă bani la buget, pentru salarii sau pensii, trebuie să avem o economie puternică, un mediu privat puternic. Și da, putem să repetăm asta mereu: sistemul privat susține economia, de acolo vin banii. Inclusiv salariile și pensiile angajaților de la stat sunt plătite din bugetul de stat, care înseamnă taxele și contribuțiile tuturor, cetățeni sau firme.

PNL a susținut mereu mediul privat și asta s-a văzut în creșterea economică. Este singura formulă care duce la câștig atât pentru angajații și pensionații din privat, cât și pentru angajații și pensionații de la stat. O economie liberă și puternică.

O voi spune mereu că marele atu al guvernărilor liberale este acela că economia și mediul de afaceri pot să respire, că antreprenorii nu se mai simt vânați și expuși periodic la pericolul unor noi taxe și impozite. Dacă aici lucrurile merg bine, dacă avem creștere economică, atunci și bugetul se va putea baza pe mai multe resurse. Principiile liberale sunt simple, dar eficiente, pentru că au funcționat: susținerea mediului privat, eliminarea unor impozite absurde și încurajarea investițiilor", a transmis Ionuț Stroe.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Nu se poate spune că salariații de la stat sunt ținuți în spate de mediul privat", a declarat Adrian Câciu. Iar argumentul e că 32 la sută din banii pentru pensii vin de la bugetari. Tot ei acoperă, spune ministrul, 28 la sută din bugetul pentru asigurări de sănătate.

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe: "În mediul privat sunt 5,6 milioane de salariaţi. Avem 1.260.000 de bugetari. Deci, abordarea că mediul privat ţine în spate doi bugetari sau trei bugetari şi nu ştiu câţi pensionari este total incorectă.

Şi vă spun de ce: din perspectiva, de exemplu, a contribuţiilor de asigurări sociale – îmi pare rău că sunt foarte puţini analişti economici care ar putea să facă un astfel de studiu, recomand să se facă acest studiu – o să observaţi că 32% din volumul contribuţiilor de asigurări sociale de stat, adică banii pentru pensii, sunt realizate de bugetari.

Totuşi, 1.200.000 de oameni îşi realizează 32% din acel volum, la asigurări sociale de sănătate, 28%".

Șeful Finanțelor e contrazis de economiști care atenționează că salariile bugetarilor sunt plătite din taxele contribuabililor.

Iancu Guda, realizator al emisiunii Banii în mișcare la Digi24: "Salariile bugetarilor, la care se aplică aceste contribuții, sunt plătite din taxe plătite de contribuabili.

Dacă nu admiți că angajații din sectorul public sunt plătiți din bani publici, taxe la care contribuabilii vin cu plata și nu conștientizezi că sectorul public e pe de o parte susținut de sectorul privat, de aceea trebuie să fie în slujba sectorului privat, nu vei putea construi o mentalitate de eficiență în sectorul public. Sectorul public e plătit de privați, sectorul public servește sectorul privat".

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri