Fostul ministru chinez de externe, dispărut de luni de zile, a „demisionat” din funcția de deputat

Data publicării:
profimedia-0778496474
Fostul ministru chinez de externe Qin Gang. Foto: Profimedia Images

Fostul ministru chinez de externe Qin Gang, eliberat brusc din funcţie anul trecut şi care nu a fost văzut în public de luni de zile, a „demisionat” din postul său de deputat, potrivit agenţiei oficiale de presă Xinhua, preluată de AFP.

Qin Gang, în vârstă de 57 de ani, considerat un apropiat al preşedintelui Xi Jinping, a preluat conducerea Ministerului de Externe în decembrie 2022, conform Agerpres.

El a fost eliberat din funcţie şapte luni mai târziu, o decizie surpriză pentru care autorităţile nu au dat nicio justificare.

Qin Gang şi-a păstrat, însă, titlul de reprezentant în Parlament, un organism sub controlul Partidului Comunist de guvernământ.

„Demisia lui Qin Gang a fost acceptată”, a raportat marţi laconic agenţia oficială de ştiri Xinhua.

Acest anunţ a fost făcut înainte de începerea săptămâna viitoare, la Beijing, a şedinţei anuale a Parlamentului chinez, care reuneşte aproximativ 3.000 de deputaţi ai Congresului Naţional al Poporului.

Wang Yi, care înainte de Qin Gang a fost ministru de externe al Chinei, a revenit în această funcţie după înlăturarea celui din urmă.

Wang Yi, de altfel cel mai înalt responsabil al relaţiilor diplomatice ale Partidului Comunist Chinez, este ca atare adevăratul şef al diplomaţiei chineze.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri