Ce se întâmplă cu Guvernul Dăncilă după ieșirea ALDE de la guvernare

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
ce se intampla cu guvernul dancila dupa ce iese alde de la guvernare
Foto: INQUAM Photos/Bogdan Danescu

ALDE a  decis să rupă coaliția și să părăsească guvernul. Decizia a fost luată după ce discuțiile din coaliție nu au avut nicio concluzie favorabilă pentru oamenii lui Tăriceanu.

În mod normal, Viorica Dăncilă ar trebui să vină în Parlament în termen de 45 de zile pentru a cere un nou vot de reconfirmare, odată cu schimbarea culorii politice a guvernului. În cazul în care nu adună numărul suficient de voturi, adică 233, guvernul rămâne interimar. 

Însă, conform Codului Administrativ aflat în vigoare, premierul poate propune după 45 de zile de interimat al unui ministru, un alt membru al guvernului tot în calitate de ministru interimar. 

Articolul 46 din Codul Administrativ:

Interimatul funcției de membru al Guvernului

(1) Dacă prim-ministrul se află în una dintre situațiile de încetare a funcției de membru al Guvernului, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României desemnează un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului, până la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor încetează dacă prim-ministrul își reia activitatea în Guvern în cel mult 45 de zile.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător și celorlalți membri ai Guvernului, la propunerea prim-ministrului, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

(3) În situațiile prevăzute la alin. (2), înăuntrul termenului de 45 de zile, prim-ministrul inițiază procedurile prevăzute de lege pentru numirea unui alt membru al Guvernului în calitate de ministru interimar.

De asemenea, surse din PSD susțin că în cazul în care totuși va veni în Parlament pentru un vot de reconfirmare, dacă guvernul este respins, nu există o procedură clară. 

În acest moment, PSD are 204 parlamentari, însă nu sunt excluse și alte plecări spre partidului lui Victor Ponta odată cu ieșirea ALDE de la guvernare și înființarea unei alianțe cu Pro România.

Viorica Dăncilă ar putea să încerce să coopteze UDMR în Executiv, așa cum a făcut și Victor Ponta în 2014, după ieșirea PNL de la guvernare. Cu cele 30 de voturi ale UDMR, la care s-ar mai adăuga cel puțin 8 voturi ale minorităților, Dăncilă și-ar putea trece noul guvern. Problema stă însă în eventualele pretenții ale maghiarilor, precum și în nemulțumirile pe care aceștia le-au avut la adresa Executivului în ultima perioadă.

Dacă nu trece la vot, cabinetul condus de Viorica Dăncilă rămâne interimar pâna la formarea unui nou guvern, moment în care decizia va fi la președintele Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri