Ce se întâmplă cu pensiile speciale? Variantele care sunt luate în calcul

Data publicării:
bancnote rasfirate
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Pensiile speciale sunt din nou în atenția parlamentarilor. Încă de la începutul crizei economice și sanitare din România, partidele au venit cu propuneri de impozitare a pensiilor speciale pentru a face economii la buget. Ideea a fost întărită de decizia Curții Constituționale care a declarat neconstituțională eliminarea totală a pensiilor speciale.

Acum partidele se întrec în proiecte pentru a rezolva problema pensiilor uriașe din sistemul public și a culege laurii în fața opiniei publice. Surse politice susțin că de săptămâna viitoare se va lucra intens pentru a veni cu o variantă care să treacă testul de constituționalitate. Nu mai puțin de cinci proiecte sunt depuse în Parlament în acest scop, fiecare cu specificul lui.

Liberalii au făcut pe repede înainte o serie de modificări la o ordonanță a guvernului prin care vor să impoziteze pensiile speciale cu până la 95%, însă îi exceptează de la această măsură pe militari și polițiști, adică pe majoritatea beneficiarilor acestor pensii.

pebnsii varianta pnl
Varianta PNL de impozitare a pensiilor speciale

„Pensiile militarilor și ale polițiștilor nu se apropie, sub aspectul cuantumului, de pensiile magistraților. Am ajuns în situația în care un judecător se va pensiona cu o pensie cu 20-30% mai mare decât salariul aflat în plată. Acolo a fost o problemă de populism, de necunoaștere, o problemă de neanaliză. Pensiile trebuie stabilite în raport de contributivitate, toți beneficiarii de pensii speciale ar trebui să fie subsumați acestui principiu”, a declarat pentru Digi24 senatorul liberal Daniel Fenechiu.

Social-democrații au și ei două proiecte, depuse anul trecut. Acum însă pregătesc un set de prevederi care să fie în acord cu decizia Curții Constituționale și care să nu creeze inechități în sistem.

pensii varianta psd
Varianta PSD de impozitare a pensiilor

„Dacă exceptăm categorii profesionale, iar nu am făcut nimic, pentru că dincolo de demersul moral e nevoie de recuperarea banilor la bugetul de stat și dacă exceptăm categorii profesionale întregi, nu o să recuperăm bani. Înteleg nevoia de a regla sistemul de pensii, însă de aici până la a avea pensii de 70.000 de lei nu mai înțeleg, asta e o anomalie care trebuie corectată în cel mai scurt timp. Mai bine ne-am pune toți la masă să găsim un proiect corect din punct de vedere legal și constituțional”, spune Alfred Simonis, liderul deputaților PSD.

USR a pledat pentru eliminarea pensiilor speciale. Acum, în noile condiții de constituționalitate, parlamentarii acestui partid susțin cea mai drastică variantă de impozitare. Astfel, pensiile speciale care depășesc 3.500 de lei ar trebui taxate cu 90%, potrivit inițiativei lor.

pensii varianta usr
Varianta USR de impozitare a pensiilor speciale

„Diferența crucială dintre proiectul nostru și celelalte este că al nostru nu taxează decât pensia specială. Adică dacă cineva are și pensie contributivă, aia nu este taxată. Dintr-un total de 10 miliarde de lei care se dau pe pensii speciale putem economisi cam 6-7 miliarde de lei. Să nu facem proiecte doar de ochii lumii, adică un proiect care, de exemplu, nu ar privi militarii și magistrații înseamnă un proiect care nu ar privi 97% din pensiile speciale, adică hai să nu fim populiști”, îndeamnă deputatul USR Claudiu Năsui.

Și cei de la UDMR au propria viziune legată de pensiile speciale. Ei sunt cei mai generoși, dorind să impoziteze doar indemnizațiile de vârstă care depășesc salariul net al președintelui României. Astfel, pensiile speciale ar putea rămâne cu valori de peste 20.000 de lei.

pensii varianta udmr
Varianta UDMR de impozitare a pensiilor speciale

În prezent, cea mai mare pensie de acest tip este de 77.000 de lei, iar ponderea acestora în bugetul statului este de peste 9 miliarde de lei. Pensiile militarilor și polițiștilor reprezintă peste 8 miliarde din această sumă.

pensii speciale costuri
Cât reprezintă cheltuielile din buget cu pensiile speciale

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ar putea un avion să se prăbușească din cauza turbulențelor? Cea mai periculoasă aeronavă conform piloților
Digi FM
După Denis Drăguș și Ianis Hagi, și Andrei Burcă s-a căsătorit. Fotbalistul și iubita avocat, frumoși și...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Zac Efron și Gerard Butler, vacanță de lux în St.Tropez. Actorii au petrecut pe iaht, înconjurați de prieteni...
Adevarul
Circul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European, explicat de un psihiatru. „Ai zice chiar c-a testat apele, să...
Newsweek
Am fost diagnosticată cu o boală gravă și incurabilă la numai 2 ani. Ce am ajuns să fac astăzi
Digi FM
Oana Roman îl acuză pe fostul soț că-și neglijează fiica: "Nu se implică deloc în creșterea ei". L-a dat în...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Matt Damon cu soția și fetele lor, pe plajă în Mykonos. Luciana, impecabilă pe plajă, într-un costum de baie...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...