Legile controversate şi des criticate, care vor fi tranşate în 2017

Data actualizării: Data publicării:
legi

Pe finalul mandatului şi înainte de alegerile din decembrie, parlamentarii au fost darnici: au ridicat mâna pentru pensii speciale, eliminări de taxe, creşteri salariale, dar şi conversii de credite. Multe dintre deciziile lor au ajuns pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale, după ce au fost contestate de Guvern sau şeful statului.

Noii deputaţi şi senatori vor avea de tranşat unul dintre cele mai controversate subiecte din campania electorală: modificarea definiţiei familiei din Constituţie.

La finalul lunii iunie, atunci când românii au hotărât cine sunt noii aleşi locali, senatorii au votat controversata lege care le acordă pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consiliu Judeţean. Era a doua oară când parlamentarii îşi încercau norocul, deşi la finalul anului 2015, aceeaşi lege a fost declarată neconstituţională.

Octavian Motoc, fost senator PNL: „Avem în faţă o iniţiativă legislativă cu tentă populistă”.

Deşi trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017, legea a fost lăsată în aer după ce a fost declarată, pentru a doua oară, neconstituţională.

Legea fulger a anului 2016 rămâne proiectul lui Liviu Dragnea, prin care au fost eliminate 102 taxe nefiscale. Adoptate în nici două săptămâni, măsurile au fost blocate de Curtea Constituţională şi apoi de preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Eu voi retrimite în parlament această lege. Nu cred că trebuie să se renunţe, fără o discuţie aprofundată, asezată şi calmă, la taxa radio-tv.”

Discuţia nu a avut însă loc. Şi a doua oară, legea a fost votată pe repede înainte, iar cererea de reexaminare a fost respinsă de Parlament în doar două zile!

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Recunosc că nu am văzut până acum atâta înverşunare impotriva unei legi care face atat de mult bine romanilor. Sunt nişte forţe ale răului, care se văd. Forţele care sunt împotriva unor lucruri bune pentru români nu pot fi forţele binelui”.

Şi în lumea academică au existat multe controverse în 2016. De vină pentru acest lucru a fost legea plagiatului. A primit votul final în Senat, dar la scurt timp a fost contestată de către Guvern, nemulţumit că rolul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor este redus considerabil. Actul normativ nu a trecut, nici el, de Curtea Constituţională, iar discuţiile vor fi reluate în noul Parlament.

O altă lege controversată este cea care a interzis fumatul în spaţiile publice închise. Legea care prevede amenzi usturătoare pentru cei care se încăpăţânează să-şi aprindă ţigara într-un restaurant sau club, a fost des criticată.

La doar câteva zile de la intrarea în vigoare a legii, unii deputaţi şi senatori veneau cu idei care să îmblânzească soarta fumătorilor.

Proiectul legislativ a primit deja votul senatorilor iar în 2017, noii deputaţi vor avea ultimul cuvânt. Tot în 2017 se va tranşa un alt subiect sensibil - cel al familiei tradiţionale. Parlamentarii iau în calcul modificarea Constituţiei, pentru a stipula clar că familia este formată doar dintr-un bărbat şi o femeie. Pentru asta, social democraţii iau în calcul organizarea unui referendum, în primăvară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri