Cine sunt cele două noi ministre PSD cu pregătire în domeniul securității și cum au ajuns ele în Guvernul României

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
bucura-intotero
Simona Bucura Oprescu (stânga) și Natalia Intotero (dreapta), validate de PSD pentru a intra în guvern. Sursa foto: Facebook Simona Bucura Oprescu

După retragerea Gabrielei Firea din Guvern, PSD rămânea fără nicio persoană de sex feminin în Cabinetul Ciolacu. Aceasta este explicația principală pentru care Natalia Intotero și Simona Bucura Oprescu au fost propuse pentru ministerele Familiei și Muncii, după demisia Gabrielei Firea și cea a lui Marius Budăi în scandalul azilelor groazei. 

Natalia Intotero și Simona Bucura Oprescu sunt provin din grupul parlamentar al PSD, ambele aflate la al treilea mandat de deputat. Nici Intotero, nici Bucura-Oprescu nu au pregătire specifică portofolillor pentru care au fost propuse de PSD. Ambele au însă pregătire universitară în domeniul securității și informațiilor. 

Liceu terminat în cinci ani, dar cu Colegiul Național de Apărare

Natalia Intotero (47 de ani), nominalizată de partid pentru a prelua conducerea Ministerului Familiei este de meserie profesor, ea terminând Liceul Pedagogic din Deva (în cinci ani, 1990-1995), apoi Colegiul de Institutori Limba Engleză din Timișoara (3 ani) și, în final, Facultatea de Limba și Literatura Română. Natalia Intotero nu spune în CV-ul ei la ce universitate a absolvit, dar pe pagina de internet a Universității Hyperion există o facultate cu acest nume.

După intrarea în politică, Natalia Intotero urmează mai multe cursuri și pregătiri postuniversitare, dintre care amintim:  Institutul Social Democrat  "Ovidiu Șincai" (2005), Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Universitatea "Spiru Haret” București (2007),  Institutul Diplomatic Român (2008), Colegiul Național de Apărare (2009). Toate acestea o ajută să prindă mai multe joburi în guvern, întâi ca secretar de stat în MAE în timpul guvernării Ponta și apoi ministru pentru Românii de pretutindeni în Guvernul Dăncilă. 

Activitatea parlamentară nu o ajută, însă, prea mult pe Natalia Intotero pentru portofoliul Familiei. Ea a condus Comisia pentru pentru învăţământ din Camera Deputaților (decembrie 2020 - prezent) și numeroase alte comisii parlamentare speciale. Natalia Intotero a fost unul dintre parlamentarii cu cele mai multe deplasări externe, ea fiind de altfel membră a numeroase grupuri parlamentare de prietenie cu țări precum Cuba, Brazilia, China, Italia, Slovacia, India, Emiratele Arabe Unite, Letonia, Japonia, Australia, Indonezia.

În CV-ul său, Natalia Intotero se declară “profesor, politician și patriot”, dar și “ambiţioasă, receptivitate la nou, spirit de echipa, implicare în acţiuni umanitare, iniţierea şi gestionarea unor campanii umanitare în situaţii speciale, acţiuni de caritate, cu abilităţi de comunicare şi negociere, putere de convingere, abilităţi de a stabili cu uşurinţă relaţii interpersonale, sociabilă, abilităţi de adaptare la situaţii şi medii noi”. 

De la Securitate Națională la Muncă

Simona Bucura Oprescu (43 de ani) a terminat Facultatea de Științe Economice la Craiova în anul 2009, dar apoi s-a specializat pe o pregătire în domeniul informațiilor. Din 2009 și până în 2014 Simona Bucura Oprescu a urmat mai multe studii universitare în acest domeniu. Inițial ea a absolvit Managementul Afacerilor Interne la Academia de Poliție, apoi un master în relații internaționale și programe europene la Academia de Poliției. În fine, a absolvit un curs postuniversitar de Securitate Națională la Academia Națională de Informații. 

Ea a condus Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului și, de-a lungul celor trei mandate, mai multe comisii speciale. Simona Bucura Oprescu a condus și Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei.

Poate singura legătură a Simonei Bucura Oprescu cu domeniul pentru care a fost propusă în guvern este soțul ei, Adrian Mihai Oprescu, care este Inspector general de stat adjunct la Inspecția Muncii. Soții Oprescu nu au în declarațiile lor de avere nicio casă și nici un teren, dar dețin un Mercedes GLC din 2019, mai multe conturi bancare în valoare de câteva zeci de mii de euro și un împrumut de 18.000 euro acordat unei persoane private. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri