Ciolacu anunță că toate limitele actuale de cash vor fi menținute. ANAF va fi digitalizată pentru a combate evaziunea fiscală

Data actualizării: Data publicării:
marcel ciolacu face declaratii
Marcel Ciolacu a declarat că va fi revizuită Ordonanța de urgență privind operațiunile de încasări și plăți în numerar. FOTO: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat joi, înaintea ședinței de guvern, că va fi revizuită Ordonanța de urgență privind operațiunile de încasări și plăți în numerar, adăugând că toate limitele actuale de cash vor fi menținute atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. El a explicat că vor fi două excepții: plafonul de casă pentru firme va fi de maximum 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi de 1.000 de lei pe zi. De asemenea, prim-ministrul a mai spus că vrea ca Fiscul să fie transformat într-o unitate digitală eficientă și capabilă să descopere orice sumă de bani nelegitimă.

„Așa cum am promis, astăzi revizuim și Ordonanța de urgență privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar. Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă pentru firme va fi de maxim 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi 1.000 de lei pe zi”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Premierul a explicat că deși principiile enunțate erau corecte, în viața reală se produceau situații greu de rezolvat.

„Am vorbit cu reprezentanții sistemului bancar, cât și cu micii comercianți din piețe, cu mari antreprenori, dar și cu familii care au o microîntreprindere.
Concluzia unanimă este că economia noastră nu este încă pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar. În special în mediul rural, unde bancomatele sunt rare și lumea folosește mai mult cash”, a mai spus el.

ANAF va fi digitalizată

De asemenea, a adăugat că vrea să fie eliminate toate portițele prin care se face evaziune fiscală în România prin folosirea celei mai moderne tehnologii pentru a-i identifica pe cei care nu-și plătesc taxele și fraudează bugetul cu sume imense.

„În egală masură însă, vreau să eliminăm toate portițele prin care se face evaziune fiscală în România. Fără bani nu putem avea un sistem de sănătate puternic, un sistem de învățământ performant și autostrăzi ca în Occident. De aceea, vom folosi cea mai modernă tehnologie pentru a-i identifica pe cei care nu-și plătesc taxele și fraudează bugetul cu sume imense. M-am întâlnit zilele trecute cu conducerea unei companii românești devenită lider mondial în automatizarea software, iar scopul acestei întâlniri a fost unul singur: transformarea Fiscului într-o unitate digitală eficientă și capabilă să descopere orice sumă de bani nelegitimă”, a conchis prim-ministrul.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri