Ciolacu, mesaj pentru IT-iști: România nu-și mai permite facilități fiscale. Vreți să pierdeți bani de la UE să nu mai aveți ce munci?

Data publicării:
mana pe tastatura unui laptop
Bărbatul a creat online mai multe conturi pe o reţea socială, pretinzând că este femeie. Foto: Getty Images

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni seară, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, că România nu-și mai permite excepții fiscale precum cea de la plata CASS aplicată pentru angajații din sectorul IT. El spune că a fost nevoie de ea dar că acum trebuie „echitate fiscală”. Liderul PSD argumentează în favoarea măsurii fiscale pe care o discută Coaliția: „aveți miliarde de euro care vin de la UE pentru toate zonele de digitalizare din România, exact cu ce vă ocupați dvs. Vreți să riscăm să pierdem aceste miliarde și să n-aveți ce munci, sau să ne așezăm la masă și să înțelegem că România nu își mai permite ce își permitea acum câteva luni?”. 

„Azi, împreună cu Nicolae Ciucă și ceilalți lideri am închis 99% din măsurile legate de reforma administrativă și anumite creșteri fiscale”, a afirmat Marcel Ciolacu. 

Prim-ministrul a precizat că „nu a fost rea taxa unică”. „Greșeala a fost când am desființat-o. Unii o apără, dar nu mai există. Taxa unică e când ai 16% la TVA, impozit pe profit etc. Ideea nu a fost rea, dar între timp celelalte economii au evoluat, nu mai există în UE cotă unică”, a mai spus acesta. 

Președintele PSD spune că va urma și o reformă a colectării taxelor la stat. 

„După digitalizarea ANAF se va veni cu impozitarea progresivă. Dar eu nu pot veni acum cu taxe noi, e încă fragil climatul economic, faptul că vii cu atâtea investiții directe, contextul cu războiul de la frontieră, nu ai voie cu taxe noi care să descurajeze economia”, mai susține acesta la Aleph News. 

Ciolacu spune că nu va fi o eliminare totală a excepțiilor. 

„Va fi o eliminare de excepție la CASS. De exemplu, IT-ul sunt exceptați la impozitul pe venit de 20 de ani. A fost nevoie de ea. A fost o măsură a unui stat care și-a asumat-o. Nu spun că s-a încheiat, dar e nevoie de echitate fiscală. Asta spune și Comisia. Nu poți să vii cu echitate socială fără să ai și o echitate fiscală. Asta spune și Comisia. Nu poți pe fiecare categorie să inventezi alte excepții. 

Acum am altă realitate. Am plecat din 2019 la 800 de milioane de lei concedii medicale, am adus în pandemie încă 750 de milioane de lei, deci nu ceva catastrofal. Problema e că m-am trezit în 2023 cu concedii medicale de 6 miliarde de lei. Cum se uită orice finanțist, comisarul pe buget și eu să par un om serios dacă eu păstrez scutirile de CASS. Constructorii au în acest moment această excepție. Vor plăti CASS. Ei au salariul minim pe economie în construcții de 4.000 de lei. Vom veni cu o mărire până la 4.500 - 4.600. Chiar dacă omul va reține acest CASS, nu va pierde niciun leu la venit. 

Comisia spune «înțelegem că nu puteți renunța la tot odată, dar măcar excepțiile pe care le aveți să fie unitare la toate categoriil». 

Din fondurile UE sunt miliarde de euro în IT. Nu taie nimeni până nu vom discuta iar cu toată industria. Domnilor, aveți miliarde de euro care vin de la UE pentru toate zonele de digitalizare din România, exact cu ce vă ocupați dvs. Vreți să riscăm să pierdem aceste miliarde și să n-aveți ce munci, sau să ne așezăm la masă și să înțelegem că România nu își mai permite ce își permitea acum câteva luni? Nu se pierde forța de muncă, pentru că va fi plătită la fel. Nu este o hotărâre foarte clară. Recomandarea a fost ca liniar să fie la toată lumea”, a spus prim-ministrul Ciolacu.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri