Video Ciolacu, primit de Blinken în SUA: Republica Moldova e cea mai vulnerabilă țară din Europa, după Ucraina. Există un război hibrid acolo

Data actualizării: Data publicării:
Întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu Antony Blinken, secretar de stat, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii
Întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu Antony Blinken, secretar de stat, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni, la Washington, cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, căruia i-a mulţumit pentru ajutorul acordat în recuperarea românilor aflaţi în Fâşia Gaza. Ciolacu a spus că România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Rusiei și, totodată, premierul i-a transmis șefului diplomației americane ca „în afară de parteneriatul pe care îl aveți cu România, să avem întotdeauna în vedere Republica Moldova”. „E cea mai vulnerabilă țară din Europa după Ucraina, unde există un conflict armat, iar în Republica Moldova există un conflict și un război hibrid asupra președintei Maia Sandu și asupra unui guvern democratic”, a precizat șeful PSD.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Foto: gov.ro
Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu i-a mulţumit secretarului de stat american pentru „implicarea în Orientul Mijlociu” şi pentru ”ajutorul acordat pentur a putea recupera românii din Fâşia Gaza”, transmite News.ro.

El a adăugat că România va fi alături de Ucraina până când va obţine victoria în faţa Federaţiei Ruse.

„România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Federației Ruse. România și-a învățat lecția în ceea ce privește Rusia cu mult timp în urmă. Cunoaștem poporul rus și sistemul de agresiune. De aceea, vă rugăm, în afară de parteneriatul pe care îl aveți cu România, să avem întotdeauna în vedere Republica Moldova. E cea mai vulnerabilă țară din Europa după Ucraina, unde există un conflict armat, iar în Republica Moldova există un conflict și un război hibrid asupra președintei Maia Sandu și asupra unui guvern democratic”, i-a spus Marcel Ciolacu lui Antony Blinken.

Blinken a spus la începutul întâlnirii cu Ciolacu și miniștrii care îl însoțesc în vizita în SUA că „România este și a fost un partener foarte apropiat și un aliat foarte valoros și lucrăm foarte strâns împreună pentru unele dintre cele mai importante provocări ale timpului nostru”.

Secretarul de stat american a adăugat că SUA este recunoscătoare pentru acest parteneriat, mai ales în actualul context, al agresiunii rusești în Ucraina.

Antony Blinken a subliniat rolul critic pe care îl joacă și l-a jucat România pentru a se asigura că Ucraina are tot ceea ce are nevoie pentru a se apăra, precum și capacitatea de a continua să exporte cereale, grâu și alte produse, conform G4Media.

Blinken a mai spus că SUA și România lucrează îndeaproape și în ceea ce privește cooperarea în materie de libertăți civile.

Secretarul de stat american a subliniat că parteneriatul strategic cu România este tot mai puternic.

La rândul său, Marcel Ciolacu, care a vorbit în limba română, a precizat că Parteneriatul strategic cu Statele Unite este cel mai important parteneriat strategic al României mai ales în contextul crizei de securitate în urma agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei.

Marcel Ciolacu: Ne dorim să identificăm noi proiecte comune cu SUA astfel încât Parteneriatul nostru Strategic să fie consolidat printr-un Parteneriat Economic aprofundat

Guvernul transmite că „agenda întrevederii a inclus subiecte care au vizat, în principal, consolidarea relației bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, includerea României în programul Visa Waiver, precum și aspecte legate de securitatea în zona Mării Negre în contextul războiului din Ucraina, conectivitatea în regiune și asigurarea securității energetice regionale și europene”.

„O temă de interes pentru România abordată de premierul Marcel Ciolacu în discuția cu secretarul de stat Antony Blinken a fost, de asemenea, rolul pe care România îl poate avea în reconstrucția Ucrainei.

«Ne dorim să identificăm cele mai bune căi pentru aprofundarea și dezvoltarea relației bilaterale și pentru lansarea de noi proiecte comune, astfel încât Parteneriatul nostru Strategic să fie consolidat printr-un Parteneriat Economic aprofundat. Guvernul României va continua să asigure un climat de investiții sigur și stabil. Considerăm Parteneriatul Strategic cu SUA și procesul aflat în curs de aderare a țării noastre la OCDE ca elemente importante pentru un rol activ al României în procesul de friendly-shoring și creare de lanțuri de aprovizionare sigure, prin atragerea de investiții americane», a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În context, oficialul român a salutat continuarea trendului ascendent al schimburilor comerciale bilaterale în 2023 și excelenta cooperare în domeniul energiei în implementarea proiectului de la Doicești folosind tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR). Schimburile bilaterale au depășit anul trecut 5 miliarde de dolari și sunt pe cale să atingă un nou record în 2023, însă ne dorim ca Statele Unite să fie principalul partener economic al României din afara Uniunii Europene, a apreciat șeful Executivului român.

Secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat ca România este un partener foarte apropiat și aliat de încredere al Statelor Unite, iar cooperarea este mai strânsa ca niciodată. «Suntem recunoscători României pentru ajutorul acordat Ucrainei și pentru cooperarea la Marea Neagră. Țările noastre cooperează îndeaproape și în chestiuni civile, vom colabora foarte strâns și în viitor, iar efectele se vor vedea în progrese ce vor urma», a afirmat Secretarul de stat al SUA.

În ceea ce privește includerea în programul Visa Waiver, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că România contează pe sprijinul Congresului SUA în acest sens, iar semnalele de susținere venite din partea unor membri importanți al acestui for sunt în măsură să motiveze România pentru a îndeplini până anul viitor condițiile necesare.

Evocând și perspectiva încheierii războiului din Ucraina, șeful Executivului român a apreciat că România poate juca un rol-cheie în reconstrucția țării vecine, având ca principale atu-uri avantajele securității, proximității, al interconexiunilor maritime, fluviale, feroviare și rutiere - oportunități care pot fi de interes pentru companiile americane care vor dori să se implice în reconstrucția Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, a adăugat premierul român, referindu-se inclusiv la procesul de reconstrucție.

Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii unde are programate întrevederi cu înalți oficiali americani și cu reprezentanți ai unor companii”, arată un comunicat de presă transmis de Executiv.

Premierul Marcel Ciolacu este însoțit în vizita de lucru în SUA de către miniștrii Luminița Odobescu (Afaceri Externe), Angel Tîlvăr (Apărare Națională) și Radu Oprea (Economie).

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri