Video Ciolacu s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen la Atena. Ce i-a spus premierul despre gaura din buget și întârzierile din PNRR

Data actualizării: Data publicării:
MARCEL CIOLACU URSULA
Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen. FOTO: Facebook Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a avut, luni, la Atena, o discuţie cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre provocările de securitate ale României la Marea Neagră, eforturile făcute de ţara noastră în contextul războiului din Ucraina, implementarea PNRR şi aderarea la spaţiul Schengen.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media



"Am prezentat situaţia actuală la frontierele ţării noastre şi am susţinut necesitatea unui sprijin financiar suplimentar pentru România în contextul actual care necesită accelerarea dezvoltării infrastructurii. De asemenea, am subliniat evoluţiile în ceea ce priveşte implementarea PNRR, respectiv anumite jaloane cu măsuri fiscal bugetare din acest plan negociate de fostele guverne de dreapta, precum şi situaţia finanţelor publice şi intenţia Guvernului de a păstra deficitul în limite rezonabile fără a afecta economia şi populaţia", a scris Ciolacu pe Facebook.

De asemenea, precizează prim-ministrul, a solicitat preşedintelui Comisiei Europene intensificarea eforturilor comune pentru aderarea României la spaţiul Schengen. 

Discuția cu Ursula von der Leyen apare în contextul în care, la finele lunii august, ministrul Finanțelor Marcel Boloș se va întâlni cu oficialii Comisiei Europene. Acesta va prezenta pachetul de măsuri fiscale, respectiv ordonanțele de urgență pregătite de guvern și rectificarea bugetară.

Ulterior, premierul Marcel Ciolacu va avea la rându-i o discuție cu Executivul de la Bruxelles despre deficitul bugetar. Abia după aceste întâlniri, pachetul de măsuri fiscale va fi adoptat de Guvern.

Totodată, la Bruxelles vor mai merge ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, care va discuta despre jalonul cu pensiile speciale după decizia CCR, dar și ministrul Fondurilor Europene Adrian Câciu, care are de închis până în 31 august renegocierea PNRR.

În ceea ce privește reforma fiscal-bugetară, cele peste 50 de măsuri pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar sunt catalogate de către premierul Marcel Ciolacu drept prima reformă "reală".

Ministrul Finanțelor a precizat că aceste măsuri sunt gândite pe patru paliere, subliniind că reducerea cheltuielilor statului ar trebui să aducă în plus la buget aproximativ 6 miliarde de lei. 

"Probabil se vor aplica din octombrie”, spun surse guvernamentale, în legătură cu momentul în care vor intra în vigoare măsurile pe care PNL și PSD încă le discută.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri