Ciolacu: Văd că nu mai vând Ardealul, dintr-odată sunt cel care scoate UDMR de la guvernare. Avem și noi dreptul la o negociere

Data actualizării: Data publicării:
ciolacu si kelemen_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, după demisia premierului Nicolae Ciucă, că va discuta cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, după ce va fi desemnat prim-ministru. Ciolacu spune că își dorește în continuare UDMR la guvernare, dar că politica „înseamnă și negocieri”.

„Lăsați-ne la nivel politic să ne facem treaba. Asta înseamnă și negocieri. În acest moment am intat într-o altă logică instituțională. Președintele ne va chema la consultări, va exista un prim-ministru desemnat și cu certitudine, dacă eu voi fi persoana desemnată, o să am o întâlnire cu domnul Kelemen Hunor împreună cu domnul președinte Nicolae Ciucă”, a declarat acesta.

„Văd așa, că parcă tot împreună eram, când vindeam Ardealul. Acum, văd că nu mai vând Ardealul, dintr-odată sunt cel care scoate UDMR de la guvernare. În politică cred că avem și noi dreptul să avem o negociere. Eu ce pot să vă spun clar astăzi este că dacă voi fi persoana desemnată, voi avea o întâlnire cu Kelemen Hunor. Îmi doresc ca UDMR să rămână la guvernare”, a mai spus liderul PSD.

Marcel Cioalcu spune că „acordurile politice se fac pentru a crea o majoritate”.

„Acordurile politice se fac pentru a crea o majoritate. Majoritatea era deja făcută de PSD și PNL și am dorit în acel moment, și dorim în continuare, să fie o majoritate mai largă. Este normal, facem politică. Eu nu pot să fac abstracție în ceea ce privește în continuare ministerul Transporturilor și ministerul Fondurilor. Sorin Grindeanu a reușit o performanță unică. Sunt peste 30 de miliarde contractări făcute. E normal ca să avem o abordare în ceea ce privește performanța.

Nu îmi cereți, eu îmi doresc ca Guvernul României să fie un guvern performant. E normal să mă bat să susțin miniștrii care au avut performanță. Dacă vreți să ne întoarcem și să facem cum se faceau guvernele când miniștrii se trăgeau dintr-un fes, cum spunea domnul Orban, eu nu mă întorc în acel scenariu”, a declarat președintele PSD.

Acesta a mai spus că gestul lui Nicolae Ciucă de a demisiona arată că „România are o democrație consolidată”.

„Liderii celor mai importante partide politice și-au ținut o promisiune făcută”, a mai spus Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă a demisionat, luni, ceea ce duce la demiterea întregului Cabinet. Odată cu demisia lui Ciucă se intră în calendarul pentru învestirea Guvernului Ciolacu. Noul Executiv ar urma să fie instalat la Palatul Victoria până la finalul acestei săptămâni. Până la învestirea noului guvern, președintele Klaus Iohannis îl va desemna în funcția de prim-ministru interimar pe Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției, potrivit surselor Digi24.ro.

Potrivit calendarului discutat în Coaliție, guvernul condus de Marcel Ciolacu va fi învestit din Parlament până la finalul săptămânii. După demisia lui Nicolae Ciucă urmează consultări la Palatul Cotroceni, desemnarea unui premier de către președintele Klaus Iohannis, audierea miniștrilor în Parlament și votul de învestitură.

Negocierile politice sunt, momentan, blocate. Potrivit informațiilor Digi24.ro, protocolul nu mai există, motiv pentru care PSD și PNL își vor împărți din nou ministerele. Nu este clar dacă UDMR mai rămâne în guvern, după ce Marcel Ciolacu i-a propus lui Kelemen Hunor să renunțe la Dezvoltare și Mediu.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri