Nicolae Ciucă a demisionat. Președintele Klaus Iohannis l-a numit premier interimar pe Cătălin Predoiu

Data actualizării: Data publicării:
nicolae ciuca_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Nicolae Ciucă a demisionat. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a demisionat ceea ce duce la demiterea întregului Cabinet. Odată cu demisia lui Ciucă se intră în calendarul pentru învestirea Guvernului Ciolacu. Noul Executiv ar urma să fie instalat la Palatul Victoria până la finalul acestei săptămâni. Până la învestirea noului guvern, președintele Klaus Iohannis îl va desemna în funcția de prim-ministru interimar pe Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției.

ACTUALIZARE 17:20 Administrația prezidențială a transmis că a luat act de decizia lui Nicolae Ciucă de a-și da demisia, premier interimar urmând să fie Cătălin Predoiu.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 12 iunie 2023, pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de Prim-ministru. În temeiul prevederilor constituționale, Președintele României a luat act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă și a semnat decretul prin care se constată vacantarea funcţiei de Prim-ministru al Guvernului României. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Ambele decizii au fost publicate în Monitorul Oficial.

Liderii partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României vor fi chemate la cosultări, marți, pe 13 iunie, în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.

Știrea inițială:

„În urmă cu două săptămâni am ieșit în declarații comune liderii Coaliției și ne-am asumat că rotativa nu se produce pe 25 mai, ci ne continuăm resposabilitatea să închidem conflictul de muncă din Educație. (...) Prin OUG de astăzi nu am făcut nimic altceva decât să convenim toate aceste măsuri rugând sindicatele să înțeleagă faptul că este nevoie de măsuri care să fie sustenabile, care să nu fie populiste și care să reprezinte decizia politică responsabilă, atât în interes public, cât și în interesul dascălilor. Ca atare, considerat fiind că acest conflict a fost încheiat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al României”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Vom avea un guvern interimar, care va funcționa până în momentul în care va fi învestit noul Guvern, care sperăm să fie învestit până la finele săptămânii”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Potrivit calendarului discutat în Coaliție, guvernul condus de Marcel Ciolacu va fi învestit din Parlament până la finalul săptămânii. După demisia lui Nicolae Ciucă urmează consultări la Palatul Cotroceni, cel mai probabil marți, urmate de desemnarea unui premier de către președintele Klaus Iohannis, audierea miniștrilor în Parlament, miercuri, și joi votul de învestitură precum și depunerea jurământului.

Negocierile politice sunt, momentan, blocate. Potrivit informațiilor Digi24.ro, protocolul nu mai există, motiv pentru care PSD și PNL își vor împărți din nou ministerele. Nu este clar dacă UDMR mai rămâne în guvern, după ce Marcel Ciolacu i-a propus lui Kelemen Hunor să renunțe la Dezvoltare și Mediu.

UDMR nu va face parte din guvern dacă nu primește Dezvoltarea. „Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm, asta cunoaște și domnul Ciolacu”, a declarat, luni, Kelemen Hunor.

Liberalii vor neapărat un minister care gestionează un buget mare, pentru că cei de la PSD refuză să le dea Transporturile, așa cum scrie în protocolul Coaliției, la punctul despre cum se desfășoară rotația guvernamentală. Ministerul Transporturilor este o miză importantă în perspectiva alegerilor de anul viitor, și social democrații preferă să îl păstreze aici pe Sorin Grindeanu, care și-ar fi dorit să plece ca președinte la Camera Deputaților.

Aici s-au blocat, duminică, și negocierile dintre Ciolacu și tandemul Ciucă-Bode. Social-democrații susțin că discuțiile cu cei doi sunt îngreunate de faptul că aceștia nu ar avea un mandat clar din partea partidului, și pentru fiecare punct aflat în negociere se duc la PNL cu o ofertă și se întorc cu o alta variantă, care contrazice discuțiile inițiale.

În plus, în PNL exista voci care susțin că Ciucă ar trebui să pledeze pentru scoaterea UDMR de la guvernare, ca să câștige niște puncte electorale, și chiar să scoată PNL de la guvernare, pentru a se „odihni” în Opoziție înainte de alegerile de anul viitor.

Guvernul Ciolacu va avea mai puține ministere, după ce Turismul trece la Economie și Sportul la ministerul Familiei.

Cum ar putea arăta Guvernul Ciolacu

2 funcții de vicepremier

  • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
  • Ministerul Finanțelor
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
  • Ministerul Dezvoltării Lucrărilor publice și Administrației
  • Ministerul Apărării Naționale
  • Ministerul Afacerilor Externe
  • Ministerul Afacerilor Interne
  • Ministerul Muncii și Solidarității sociale
  • Ministerul Sănătății
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
  • Ministerul Educației
  • Ministerul Energiei
  • Ministerul Agriculturii
  • Ministerul Familiei, Tineretului și Sportului
  • Ministerul Culturii
  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri