Ciucă, primit de Maia Sandu. "România va rămâne alături de R. Moldova, indiferent de dificultatea temelor de securitate din regiune"

Data actualizării: Data publicării:
Nicolae-Ciuca
Premierul și președintele PNL, Nicolae Ciucă. Foto: Facebook/ Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a fost primit, joi, la Chişinău de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Premierul român a subliniat angajamentul total al României în susținerea Republicii Moldova, atât pe parcursul său european, cât și pentru consolidarea situații economice și menținerea stabilității și a securității în fața provocărilor hibride la care este supusă.

ACTUALIZARE 13.00 Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul acordat, astfel încât populația și economia Republicii Moldova să treacă cu bine peste iarna complicată, determinată de o creștere exponențială a costurilor la energie și gaze, precum și de lipsa acută a furnizării acestor resurse, în special prin întreruperea furnizării de către Gazprom timp de câteva luni, a comunicat Guvernul.

La rândul lui, Nicolae Ciucă a mulțumit pentru decizia Parlamentului Republicii Moldova de a adapta legislația în conformitate cu hotărârea Curții Constituționale, respectiv de a acorda limbii române statutul de limbă oficial.

"Vizita la Chișinău, un loc de suflet pentru români, îmi oferă prilejul să reafirm sprijinul necondiționat pentru Republica Moldova în parcursul european, dar și pentru dezvoltarea economiei, implementarea reformelor şi bunăstarea tuturor cetățenilor săi. Vreau să apreciez în mod deosebit modul exemplar în care autoritățile Republicii Moldova au reușit să gestioneze, cu largul sprijin internațional, situația de securitate și amenințările actuale. România va rămâne mereu alături de Republica Moldova, indiferent de dificultatea temelor de securitate din regiune", a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Președintele Maia Sandu a prezentat pașii făcuți de Republica Moldova pentru îndeplinirea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene în scopul pregătirii deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Principalele probleme ale justiției au fost invocate în paralel cu eforturile Guvernului Republicii Moldova de a asigura stabilitatea, securitatea și siguranța fiecăruia dintre cetățeni. În privința acestor aspecte, Maia Sandu a salutat cooperarea deosebită între România și Republica Moldova, pentru a depăși provocările generate de încercările repetate de destabilizare a situației politice și sociale intervenite din partea Federației Ruse.

Nicolae Ciucă a subliniat angajamentul total al României în susținerea Republicii Moldova, atât pe parcursul său european, cât și pentru consolidarea situații economice și menținerea stabilității și a securității în fața provocărilor hibride la care este supusă.

Totodată, a fost prezentat stadiul implementării programului de sprijin finanțat cu 100 de milioane de euro de către Guvernul României. În acest sens, premierul român a anunțat deblocarea primei părți de 25 milioane euro a acestui program, care a fost aprobată de către Guvernul României. Din perspectiva cooperării la nivelul mediului de afaceri, ambele părți au arătat deschidere pentru a încuraja mediul de business de pe ambele maluri ale Prutului să colaboreze în domeniile de interes reciproc și relevante pentru potențialul de dezvoltare economică.

ACTUALIZARE 10.00 La Chișinău, Nicolae Ciucă este însoţit de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, precum şi de şeful Cancelariei, Mircea Abrudean.

Întâlnirea lui Nicolae Ciucă cu Maia Sandu este programată să dureze aproximativ o oră.

În cadrul vizitei oficiale de la Chişinău, Nicolae Ciucă va avea întâlniri şi cu omologul său moldovean, Dorin Recean, precum şi cu şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu. De asemenea, el va avea, la sediul Mitropoliei Basarabiei, o întrevedere cu înalţii prelaţi de la Chişinău.

Știrea inițială:

Cu ocazia vizitei sale oficiale, prim-ministrul român a declarat într-un interviu acordat portalului Deschide.md România va fi întotdeauna alături de R. Moldova, indiferent de natura şi greutatea temelor economice şi de securitate la care va fi supusă.

În interviul acordat Deschide.md, premierul a subliniat că relaţia cu Republica Moldova, în special cu cetăţenii săi, a fost întotdeauna una specială pentru România.

"România acţionează ca un partener de încredere, serios, deschis, transparent, dezinteresat în avantaje directe, dar interesat în soliditatea şi drumul european al Republicii Moldova", a afirmat Nicolae Ciucă, care a spus că "am acţionat astfel şi atunci când preşedinte la Chişinău era Igor Dodon (fostul preşedinte prorus al R.Moldova - n.r.), care primea ajutoarele pe sub poduri, în spaţii improprii, cât mai marginale şi invizibile, clamând ajutorul venit din alte direcţii".

Astăzi, acele momente sunt depăşite, a declarat premierul Ciucă, adăugând că preşedintele Klaus Iohannis a acordat ''o atenţie deosebită'' relaţiei şi sprijinului pe care îl poate acorda Republicii Moldova şi colaborării cu omologul său Maia Sandu.

"De asemenea, guvernele succesive pro-europene precum cel condus de domnul (Dorin) Recean au tot sprijinul nostru pentru drumul pe care şi l-au propus de apropiere şi integrare în Uniunea Europeană", a adăugat el.

Bucureştiul acordă ajutor Chişinăului pe multiple planuri, dar măsurile sunt luate direct de autorităţile Republicii Moldova, a insistat premierul român, subliniind că aceasta "este formula clară şi indubitabilă a recunoaşterii suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova pe care România a recunoscut-o prima, încă de la lansarea Declaraţiei de independenţă, la 27 august 1991".

Referitor la întărirea rezilienţei Republicii Moldova astfel încât aceasta să poată face faţă provocărilor cu care se confruntă la ora actuală, Nicolae Ciucă a menţionat că unul dintre sponsorii direcţi ai evoluţiilor în sensul creşterii rezilienţei Republicii Moldova este Centrul Euro-atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti.

"Acordăm sprijin bilateral în pregătire şi know-how la nivelul instituţiilor de securitate implicate în protejarea cetăţenilor şi a teritoriului Republica Moldova. Desigur, suntem cel mai preocupaţi de rezilienţa în domeniul războiului informaţional, pentru contracararea propagandei şi a fake-news-urilor. Şi aici e mult de lucru, iar instituţiile statului din Republica Moldova, în primul rând pe linie audiovizuală şi cele care supraveghează şi pot interveni în chestiunea site-urilor de propagandă, trebuie să fie mult mai active. Le sprijinim cu tot ceea ce putem", a declarat premierul român.

Pe agenda acestei vizite figurează o serie de aspecte privind relaţiile bilaterale, situaţia economică, situaţia de securitate din Republica Moldova, precum şi chestiunea consilierilor europeni care vor sprijini realizarea celor 7 obiective care vor face din Republica Moldova nu numai un stat candidat la admiterea în Uniunea Europeană, ci un stat care să deschidă deja negocierile de aderare la UE, în tandem cu Ucraina.

Alte teme de discuţii vor viza situaţia fondului de 100 milioane de euro şi a proiectelor aferente primei tranşe, sprijinul în domeniul energetic, sprijinul privind ridicarea plafoanelor europene pentru comerţ liber asimetric cu Uniunea Europeană, pe care România îl susţine la nivelul Bruxellesului, alături de rezolvarea problemelor europene a tarifelor la roaming, a indicat Ciucă.

"Sunt multe de făcut, paşii nu sunt simpli şi numai cursul reformei justiţiei arată cât de dificil este de a reforma unele sectoare sensibile ale Republicii Moldova", a afirmat şeful guvernului de la Bucureşti.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Momentul când o polițistă din Cluj îi dă cu spray lacrimogen în față colegului său. Acesta se chinuie să...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...