Ciucă: Ne dorim ca salariul minim să crească. Până nu vom avea o analiză, nu doresc să fac nicio referire cu privire la cuantum

Data actualizării: Data publicării:
ciuca ciolacu
Premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD Marcel Ciolacu. Foto: Captură video

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că guvernul își dorește să crească salariul minim, dar că până nu va exista o analiză pe bugetul de stat și pe cifre, acesta nu dorește să vorbească despre valoarea salariului.

„Calculul, în momentul de faţă, ţinând cont de cifrele pe care dumneavoastră le-aţi prezentat, noi încă nu am luat o decizie în acest sens, probabil nu sunt tocmai aliniate cu realitatea pentru că, atunci când vorbim de creşterea salariului minim, este vorba despre o limită de la care fiecare dintre cei care au angajaţi pot să îi remunereze”, a spus Nicolae Ciucă, la fabrica IVECO de camioane blindate din Petrești, arătând că un angajat al companiei i-a spus că salariul său este motivant.

Premierul a afirmat că „este la îndemâna fiecărui manager, a fiecărui conducător de astfel de companie să stabilească salariul în funcţie de valoarea muncii prestate de fiecare angajat în parte”.

„Sigur că ne dorim ca salariul minim să crească şi de fiecare dată când am avut această posibilitate am discutat şi despre salarii şi despre pensii. Reprezintă obiectivul nostru, astfel încât să îi sprijinim pe oameni să nu suporte întreaga povară a ceea ce înseamnă creşterea preţurilor şi efectele pe care le produce inflaţia, doar că până nu vom avea o analiză, pe buget, pe cifre concret, nu doresc să fac nicio referire cu privire la cuantumul cu care va creşte salariul minim”, a mai spus el.

Întrebat dacă s-a renunţat la majorarea salariului minim la 3.000 de lei, premierul a spus că valoarea va depinde de cifrele care sunt reflectate în proiectul de buget.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, se declară pentru mărirea salariului minim pe economie, el precizând că, la acest moment, sunt mai multe variante luate în calcul.

„O treime dintre români sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Acest lucru e un pic diferit faţă de ţările economic mai dezvoltate din Europa. Sunt 1,5 - 1,7 milioane de români plătiţi cu salariul minim pe economie. Atât în Italia, cât şi în Germania, în Germania de trei ori, s-a mărit salariul minim pe economie. De ce? Ca să îşi menţină forţa de muncă”, a spus Ciolacu, miercuri, la Petreşti, în judeţul Dâmboviţa, unde a vizitat, alături de premierul Nicolae Ciucă, fabrica IVECO de asamblare a camioanelor pentru Armată.

Acesta a explicat şi de ce trebuie să crească salariul minim pe economie.

„De exemplu în construcţii, Asociaţia Patronatelor din Construcţii a venit şi mi-a spus că este mult prea mic 3.000 de lei pentru construcţii, că ei ar prefera în jur de 4.000 de lei. Aşa se face, în orice economie, dacă vrem să ţinem plusvaloarea în România şi românii în România. Nu există altă abordare economică niciunde în lume. Este normal să se mărească salariul minim în economie. Sunt mai multe variante pe care ni le-au prezentat şi cei de la IMM-uri, şi cei din industrie. Sunt ferm convins că şi cu Ministerul de Finanţe vom lua decizia. Dar este evident că va trebui mărit salariul minim pe economie”, a precizat Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă a declarat la Bruxelles că el și PNL susţin creşterea pensiilor şi a salariilor de la 1 ianuarie 2023 și că trebuie făcute o serie de calcule. Premierul a precizat că există o decizie a CE prin care 10% din fondurile de coeziune, pe exerciţiul financiar 2014-2020, pot fi folosite pentru a lua aceste măsuri.

Câştigul salarial mediu brut este estimat să crească în 2022 cu 10,6%, până la un nivel de 6.120 lei, însă, pe fondul inflaţiei accentuate, câştigul salarial real probabil va scădea cu circa 2%, potrivit Prognozei pe termen mediu 2022-2026, varianta de toamnă, publicată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri