Ciucă: Ridicarea MCV este un real succes. Aşadar, o etapă s-a încheiat şi alta a început

Data actualizării: Data publicării:
nicolae ciuca tine un discurs
Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a declarat vineri despre ridicarea MCV că este un real succes pentru România, care încheie în mod simbolic ultima restanţă a tranziţiei către un statut de naţiune europeană cu drepturi depline. FOTO: INQUAM PHOTOS - Sabin Cîrstoveanu

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a declarat vineri despre ridicarea MCV că este un real succes pentru România, care încheie în mod simbolic ultima restanţă a tranziţiei către un statut de naţiune europeană cu drepturi depline. "Aşadar, o etapă s-a încheiat şi alta a început", a spus Ciucă.

Liderul PNL a mai spus că avem nevoie să construim o reformă integrată pentru creşterea calităţii actului de justiţie.

"Este un real succes pentru România, care încheie în mod simbolic ultima restanţă a tranziţiei noastre către un statut de naţiune europeană cu drepturi depline. Nu trebuie să uităm că asumarea şi promovarea unei viziuni europene cu privire la statul de drept a fost un efort îndelungat pentru România, pe care l-am parcurs împreună, în dialog cu partenerii noştri europeni", a spus preşedintele Senatului, la reuniunea "Justiţie 2023: priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept - context naţional şi european", organizată de Ministerul Justiţiei

Nicolae Ciucă a arătat că "acest dialog european pentru promovarea reformelor structurale în domeniul justiţiei şi stat de drept a început cu primul raport de ţară publicat de Comisia Europeană în 1998 şi a continuat cu foaia de parcurs pentru România în 2002 şi cu negocierile de aderare, iar ulterior, s-a prelungit după aderarea României la UE în 2007, cu monitorizarea prin intermediul MCV".

"Prin eforturile conjugate, ale dumneavoastră, cei care vă desfăşuraţi activitatea în sistemul judiciar, eforturile Executivului, ale legislativului, în 2022 am reuşit să finalizăm pachetul privind legile justiţiei şi legile privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, elemente esenţiale pentru a putea definitiva recomandările MCV. (..) Totodată, am adoptat măsuri normative necesare pentru a gestiona aspectele legate de instituţia prescripţiei, în urma unor decizii ale Curţii Constituţionale. Astăzi, ca urmare a eforturilor noastre conjugate, încheiem o etapă importantă în transformarea europeană a României. Acest succes este o dovadă că atunci când există voinţă politică şi instituţională unitară, când există susţinere din partea partenerilor noştri europeni şi când există o cooperare loială între puterile statului, România evoluează", a completat Ciucă.

Preşedinele Senatului a mai afirmat că "în acelaşi timp, însă, trebuie să fim realişti, moderaţi şi echilibraţi de acum înainte."

"Eliminarea MCV reprezintă doar o etapă, desigur importantă, în procesul continuu de reformă a sistemului judiciar din România, dar nu una finală. Aşadar, o etapă s-a încheiat şi alta a început. În noua etapă avem un dialog permanent şi o monitorizare a reformelor structurale cu impact asupra statului de drept şi a democraţiei constituţionale din România prin Mecanismul privind Statul de drept. Acest mecanism se aplică tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. El are ca obiectiv fundamental armonizarea, protejarea şi respectarea la nivelul tuturor statelor membre a valorilor pe care se fundamentează însăşi existenţa Uniunii europene: democraţie şi stat de drept", a spus Nicolae Ciucă. Preşedintele Senatului a subliniat că de asemenea, avem o serie de jaloane în PNRR care trebuie să fie finalizate în dialog constructiv cu Comisia Europeană şi cu respectarea principiilor constituţionale degajate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, dar şi în jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

"Avem multe de făcut de acum înainte şi trebuie să asigurăm cadrul legislativ optim pentru funcţionarea eficientă a sistemului judiciar, pentru asigurarea măsurilor anticorupţie, pentru consolidarea cadrului de integritate în instituţiile publice, pentru transparentizarea şi eficientizarea proceselor decizionale la nivel guvernamental şi parlamentar, precum şi pentru asigurarea pluralismului de idei la nivelul societăţii şi a libertăţii mass media. Toate acestea, pot fi realizate doar printr-un efort comun, la fel ca în cazul MCV. Ceea ce trebuie să ne propunem este ca această armonizare deplină cu principiile şi realitatea jurisprudenţei europene să se realizeze într-un termen rezonabil. România este astăzi apreciată pentru reformele şi seriozitatea sa. Să consolidăm această percepţie prin acţiunile noastre", a mai declarat Ciucă.

El a mai afirmat că dincolo de reformele punctuale pe care le avem de realizat pentru implementarea recomandărilor din Raportul privind România în cadrul Mecanismului privind statul de drept, dincolo de reformele asumate prin PNRR, există o nevoie pe care trebuie să o conştientizăm în această nouă etapă de dezvoltare în care se află România.

"Mă refer aici la asumarea unei viziuni noi cu privire la ”România – stat european" şi, inevitabil, cu privire la "sistemul judiciar" ca garanţie a statului de drept. Într-o Românie europeană, parte a civilizaţiei occidentale, care protejează drepturile şi libertăţile cetăţenilor săi trebuie să facem trecerea de la reformele instituţionale, care pun accentul pe organizarea şi managementul sistemului judiciar, la reformele substanţiale, cele care pun accentul pe eficienţa sistemului judiciar, ca prestator al serviciului public justiţie. Această eficienţă a sistemului judiciar este prea puţin discutată, deşi este cea mai importantă pentru beneficiarii serviciului public de justiţie. Calitatea actului de justiţie trebuie să devină prioritatea noastră de grad zero şi această calitate a actului de justiţie presupune reforme mult mai complexe, la pachet cu o finanţare adecvată în resursa umană şi resursa materială, în special cu o accelerare a digitalizării proceselor judiciare", a arătat Nicolae Ciucă, citat de news.ro.

Liderul PNL a menţionat că nu trebuie să uităm că respectul pentru Justiţie vine şi din calitatea actului ei: "Avem nevoie, aşadar, să construim o reformă integrată pentru creşterea calităţii actului de justiţie. Cetăţenii aşteaptă ca drepturile să le fie protejate împotriva abuzurilor. Cetăţenii aşteaptă ca accesul la justiţie să fie facil şi actul de justiţie să le fie accesibil, unitar şi riguros. Cetăţenii aşteaptă ca justiţia să funcţioneze rapid şi deciziile instanţelor să fie puse în aplicare cât mai repede. România are un singur destin istoric – destinul european şi apartenenţa la societatea occidentală. Destin european nu poate exista în absenţa unui sistem judiciar deopotrivă independent şi eficient, care să se bucure de credibilitate maximă în rândul cetăţenilor şi care să fie susţinut de toate garanţiile unei democraţii constituţionale consolidate: integritate, stat de drept, colaborare loială între puterile statului şi transparenţă decizională"

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri