Exclusiv Ciucă spune că nu a fost de acord cu limitarea plăților cash: „Este absolut necesar ca măsura să fie rediscutată”

Data actualizării: Data publicării:
nicolae ciuca face declaratii
Nicolae Ciucă a explicat că nu a fost de acord cu măsura limitării plăților cash și că nu o susține. FOTO: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri seară, la Digi24, în cadrul emisiunii „LIVE”, prezentată de Alexandru Rotaru și Robert Kiss, că „nu a fost de acord cu limitarea plăților cash încă de la început”, adăugând că știa care este infrastructura de bancomate din țară. El a mai spus că măsura ar trebui să fie rediscutată.

Întreaga intervenție a liderului PNL, Nicolae Ciucă, în materialul video.

Nicolae Ciucă a explicat că nu a fost de acord cu măsura limitării plăților cash și că nu o susține. El a mai spus că a știut de la început care este infrastructura de bancomate din țară, adăugând că a avut discuții cu colegii din zona montană, din Delta Dunării, despre cât de greu e să reușească să îndeplinească această măsură.

„Am anunțat și reiterez încă de la început. Nu am fost de acord cu această măsură, pentru că știam care este infrastructura de bancomate din țară. Am avut discuții cu colegii noștri din zona montană, din Delta Dunării, despre cât de greu e să reușească să îndeplinească această măsură”, a mai spus președintele PNL.

În final, Ciucă a spus că este de părere că este absolut necesar ca măsura să fie rediscutată.

Și premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că va convoca săptămâna viitoare, la Guvern „o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.”

Ciolacu a acuzat băncile de „lăcomie”, pentru că ar fi crescut „artificial” comisioanele pe fondul dezbaterii privind limitarea plăților în numerar.

Limitarea plăților cash, din noiembrie

Din noiembrie s-au redus plăţile cash la companii şi persoane fizice.

Astfel, plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile.

Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei. Nerespectarea acestor plafoane se sancţionează cu amendă de 25% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri