Comisia Europeană a aprobat modificarea PNRR-ului. Ciolacu: A fost eliminat oficial plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii

Data actualizării: Data publicării:
MARCEL CIOLACU URSULA
Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen. FOTO: Facebook Marcel Ciolacu

Comisia Europeană a aprobat, marţi, modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), în valoare de 28,5 miliarde de euro, a transmis Ministerul Fondurilor Europene. Într-o postare pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu afirmă că „Guvernul a onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile”. „Odată cu aprobarea modificării PNRR, scăpăm definitiv de coşmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la îngheţarea punctului de pensie până în 2070”, mai spune Ciolacu. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Comisia Europeană confirmă oficial că am onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Odată cu aprobarea modificării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, de astăzi scăpăm definitiv de coşmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la îngheţarea punctului de pensie până în 2070”, spune premierul.

Marcel Ciolacu afirmă că „tocmai de aceea s-au bătut să treacă prin Parlament noua lege a pensiilor, validată ca sustenabilă pe termen lung de experţii Bancii Mondiale şi ai Comisiei Europene, o lege care face dreptate pentru milioane de pensionari”.

„Înlăturăm, în acest fel, inechităţile dintre pensionarii care au contribuit şi au muncit la fel şi asigurăm garanţia că veniturilor pensionarilor vor putea creşte şi în viitor, corelate în mod legitim cu performanţa economică a ţării. Acesta este unul dintre obiectivele mele esenţiale în mandatul de premier: creşterea economică a României să ajungă în principal la românii care au cea mai mare nevoie de protejarea nivelului de trai!”, mai spune Ciolacu.

MIPE: În forma modificată, PNRR include și capitolul REPowerEU

Comisia Europeană a aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), care, în forma sa modificată, include şi capitolul REPowerEU, potrivit Ministerului Fondurilor Europene. 

Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) şi acoperă 66 de reforme şi 111 investiţii.

Ministrul Adrian Câciu a transmis că limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regăseşte în modificarea aprobată.

„Un succes mare pentru România şi pentru corecta gestionare şi prioritizare a investiţiilor din PNRR. Am reaşezat obiectivele din Plan pentru a accelera tranziţia verde, digitală, asistenţa medicală, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi protecţia socială, transporturile, educaţia şi, nu în ultimul rând, fiscalitatea. Suntem prudenţi cu banii statului, dar prompţi în accesarea fondurilor europene şi dezvoltarea României. Le mulţumesc colegilor din MIPE care au lucrat neîncetat la realizarea acestui obiectiv, iar celor care au comentat de pe margine şi au prevestit iresponsabil colapsul, periclitându-ne poziţia în faţa partenerilor externi, le spun doar atât: limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regăseşte în modificarea aprobată astăzi, semn că măsurile Guvernului şi cuvântul nostru dat în faţa Comisiei au credibilitatea necesară şi suficientă că traiectoria pe care merge România este una de construcţie sustenabilă şi responsabilă”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Prin REPowerEU, România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro. Capitolul REPowerEU cuprinde două noi reforme şi şapte investiţii care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi pe recalificarea şi perfecţionarea forţei de muncă în domeniul generării de energie verde.

Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziţia verde, alocând 44,1% (faţă de 41% în planul iniţial) din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice. Totodată, creşte alocarea fondurilor pentru tranziţia digitală a ţării, de la 20,5%, la 21,8%, precizează MIPE.

Planul revizuit include modificările PNRR în urma aplicării articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, care a condus la diminuarea alocării componentei de grant cu 2,11 miliarde euro. De asemenea, sunt incluse ajustări generate de creşterea preţurilor la materiale de construcţii şi întreruperea lanţurilor de aprovizionare. Totodată, în noul Plan nu se va mai regăsi limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii.

La începutul lunii decembrie urmează aprobarea revizuirii Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României în cadrul ECOFIN - Consiliul miniştrilor de finanţe, urmând ca, apoi, să fie emisă o nouă decizie de implementare (CID) de către Consiliul Uniunii Europene.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri