Comisia Europeană a cerut clarificări de la Guvern despre proiectul de „reformă” a pensiilor speciale

Data actualizării: Data publicării:
marius budai sustine o declaratie de presa
Ministrul Muncii, Marius Budăi explică de ce s-au făcut achiziții de mașini la casele de pensii. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat, luni, că va exista un proiect de act normativ referitor la pensiile speciale, iar discuţiile pe această temă cu Comisia Europeană continuă. 

Reforma pensiilor speciale a fost cerută de către Banca Mondială, în raportul de audit comunicat Guvernului în urmă cu două luni și a fost promisă de premierul Ciucă la întâlnirea pe care a avut-o cu Ursula von der Leyen la Bruxelles. Modificările legislative legate de pensiile speciale vor fi făcute printr-un proiect de lege elaborat de Guvern și vizează eliminarea posibilității de pensionare la 40 de ani, precum și eliminarea posiblității încasării unei pensii mai mari decât salariul avut în plată de către persoana respectivă. 

Din cauza nenumăratelor reacții negative ale categoriilor de pensionari speciali, Guvernul a decis însă să nu ia măsuri drastice, întinzând „reforma” pe o perioadă de 10 ani. Astfel, de-abia peste 10 ani categoriile care pot beneficia de pensie specială și pensionare anticipată vor trebui să se alinieze vârstei de pensionare universale, de 65 de ani. 

"Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au decis foarte clar că nu va fi o ordonanţă de urgenţă, va fi un proiect de act normativ. Inclusiv în seara asta vom mai avea un video call cu Comisia Europeană, unde discutăm, mai avem câteva clarificări solicitate. I-am informat că am avut şi vizita specialiştilor Băncii Mondiale de la Washington la Ministerul Muncii, suntem în strânsă legătură cu Comisia. Repet, solicitarea Comisiei a fost că nu ţine neapărat de data 31 decembrie 2022, cât ţine de un proiect de act normativ care să respecte ceea ce s-a scris în PNRR şi pe linia asta suntem acum cu Comisia", a declarat Budăi, la Parlament, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, "nu există absolut niciun risc" ca România să piardă bani. "Nu există absolut niciun risc, pentru că acestea sunt discuţiile care s-au purtat şi pe care le purtăm în continuare cu Comisia Europeană, repet, la iniţiativa Comisiei Europene".

Întrebat ce se va întâmpla cu pensiile parlamentarilor şi aleşilor locali, ministrul Muncii a arătat că "acestea nu sunt prinse acum în PNRR". "Nu am discutat despre aceste aspecte acum. (...) Va fi un proiect de lege iniţiat de către Guvern, după aceea trimis spre dezbatere, aşa cum este normal, în Parlament", a precizat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a amintit că pensia minimă va fi majorată la 1.125 de lei, la 1 ianuarie. "Şi se va primi prima tranşă din cei 1.000 de lei decişi plus 500 de lei, deci va lua 1.625 de lei sumă finală, înscrisă pe drepturile aferente pensiei, plus măsurile de sprijin pe luna ianuarie 2023", a explicat el.

Întrebat dacă ajutoare vor primi şi pensionarii care au pensii până la 3.000 de lei, el a menţionat că în coaliţia de guvernare s-au stabilit tranşe de valori. "Vorbim de cei care au valoarea veniturilor cuprinse între 1.501 lei şi 2.000 de lei şi vor avea prima tranşă de 400 de lei şi cei care au între 2.001 şi 3.000 de lei vor avea prima tranşă de 300 de lei suplimentar faţă de noul cuantum al pensiei", a detaliat Marius Budăi.

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri