Conducerea USR se întâlnește duminică pentru aprobarea programului și echipei de guvernare

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos la conferinta de presa dupa nominalizarea ca premier desemnat
Președintele USR, Dacian Cioloș. Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Comitetul Politic al USR se reuneşte duminică, la ora 18:00, pentru analizarea şi aprobarea programului de guvernare şi a echipei guvernamentale.

ACTUALIZARE 16.20: Premierul desemnat Dacian Cioloș a transmis un mesaj, duminică, înainte de a depune luni lista de miniștri USR și programul de guvernare în Parlament pentru a obține votul de încredere.

El face apel la PNL, despre care spune că e „conștient că există o aversiune și o nervozitate la adresa noastră încă din campaniile electorale din 2019 și 2020”. Acesta notează pe Facebook că „guvernul monocolor al USR poate fi o soluție pentru ieșirea din criză”.

Totodată, liderul USR afirmă că „pentru PSD tot noi putem fi o soluție pentru a depăși lunile care urmează”. „Poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi sau poate vom reuși să ținem lucrurile sub control și vă vom permite să vă numărați liniștiți procentele”, mai scrie Cioloș.

Biroul Național al USR a agreat, duminică, lista de miniștri și forma finală a programului de guvernare care vor fi propuse spre validare în Comitetul Politic al partidului.

-știre inițială-

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.

„Biroul Naţional al USR s-a întrunit, vineri, la solicitarea premierului desemnat, Dacian Cioloş, şi a stabilit un calendar pentru zilele următoare: sâmbătă - finalizarea programului de guvernare; duminică - şedinţă de Birou Naţional şi Comitet Politic pentru aprobarea programului şi a listei de miniştri; luni - depunerea programului de guvernare şi a listei de miniştri în Parlament”, anunţa USR.

Dacian Cioloș a vorbit la Digi24 despre formarea echipei de miniștri pe care vrea să o propună Parlamentului și a anunțat și două nume care, din punctul lui de vedere, ar trebuie să se găsească într-un eventual cabinet pe care l-ar conduce: Cătălin Drulă și Dan Barna.

„Da, sigur, la Ministerul Transporturilor nu spun că nu mai avem și alte nume în partid, dar, dată fiind performanța lui Cătălin Drulă, în momentul de față cred că ar fi greu să găsim o alternativă mai bună”, a spus Dacian Cioloș vineri seară la Digi24, întrebat dacă l-ar păstra în echipa lui pe fostul ministru USR PLUS din Guvernul Cîțu.

Același lucru l-a spus și despre fostul vicepremier Dan Barna: „Da, sigur, eu îmi doresc să se regăsească. N-am avut încă o discuție definitivă cu el, dar da, el va fi pe listă. Ar trebui să fie pe listă, evident. E fostul vicepremier, cel care a coordonat echipa USR PLUS în guvern și expertiza lui în guvern va fi foarte utilă în perioada următoare”, a afirmat Dacian Cioloș despre Dan Barna.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a fost nominalizat, luni seara, de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru.

Conform articolului 103 din Constituţia României, candidatul pentru funcţia de prim-ministru trebuie să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Negocieri eșuate

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a avut miercuri o întâlnire cu liderii PNL, UDMR şi grupului parlamentar al minorităţilor naţionale pentru o primă discuţie în perspectiva formării noului guvern, conform Agerpres.

„Ne aflăm într-un moment excepţional şi este nevoie de soluţii excepţionale. Va trebui să fim conştienţi de asta. Nu am venit la această întâlnire ca să aflu ce pot să îmi ofere mie partenerii noştri de coaliţie, ci ce sunt ei dispuşi să ofere de fapt României, pentru că va trebui să oferim o soluţie pentru România. (...) Le ofer un parteneriat aşa cum ne dorim sper toţi, ca să putem forma o majoritate în Parlament”, a afirmat premierul desemnat înainte de întâlnire.

Întâlnirea s-a încheiat însă fără o concluzie.

Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, declara că trebuie să prezinte în interiorul formaţiunii politice pe care o conduce ce s-a discutat în prealabil între liderii partidelor.

„Eu nu iau decizii de unul singur. Voi merge în PNL, vom discuta, voi spune ce am discutat aici şi vom vedea după aceea care sunt discuţiile”, afirma Florin Cîţu.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a anunţat de altfel că, în cursul zilei de vineri, va avea o nouă întâlnire cu liderii PNL şi UDMR, menţionând că le-a transmis acestora intenţia lui de a forma cât mai repede un guvern.

Întâlnirea a fost anulată însă, după decizia conducerii PNL de a-i solicita preşedintelui USR să negocieze cu PSD şi AUR pentru formarea majorităţii necesare învestirii Guvernului.

„Dacă prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş nu va reuşi să găsească majoritatea pentru învestirea Guvernului, PNL va demara negocieri cu toţi liderii partidelor responsabile, cu excepţia AUR, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru România", a declarat liderul liberalilor, Florin Cîţu.

El a afirmat că Guvernul PNL a fost demis în Parlament, USR este responsabil pentru acest demers, iar Dacian Cioloş are datoria „morală” faţă de români să încerce „cu adevărat” un sprijin la „partenerii de coaliţie” PSD şi AUR.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a arătat că premierul desemnat nu a reuşit să restabilească „un nivel minim de încredere”, care ar fi permis refacerea coaliţiei, prin urmare opţiunile pe care le mai are în acest moment sunt fie să renunţe la mandatul primit de la şeful statului, fie să formeze un Guvern cu PSD şi AUR sau un Executiv monocrom USR.

Dacian Cioloş, la rândul său, a făcut un apel la Partidul Naţional Liberal să nu fugă de responsabilitate, pentru că România are nevoie de un Guvern. El a spus că nu este cazul ca liberalii să dea lecţii USR cu cine să negocieze pentru formarea Guvernului, având în vedere că PNL a avut în trecut o alianţă cu PSD.

„Până duminică, dacă PNL este interesat de discuţii, ştie unde să ne găsească”, a transmis Cioloş, care a spus că este determinat să prezinte în Parlament un program de guvernare şi lista de miniştri.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri