Consecințele politice ale disputei privind memorandumul cu FMI. Cum comentează invitații emisiunii Imparțial

Data publicării:
invitati impartial

Anul acesta, ultima lună, este o lună politică prin excelență, prefațează anul politic 2014, un an plin de alegeri, cu o mare bătălie politică. Părerea mea este că domnul președinte încearcă în acest moment să amorseze o temă electorală unde nu stă foarte bine, datorită modului în care în timpul guvernul Boc s-a lucrat, adică grija față de finanțele celor amărâți și obidiți – cum se spunea în literatura veche – și asta este o temă electorală foarte bună. Pe de altă parte, orice blocaj al Guvernului este considerat ca fiind un fel de mică victorie politică, pentru a demonstra că Guvernul este incoerent, că nu aduce bugetul la timp, că nu este destul de responsabil”, a spus sociologul Vasile Dâncu.

El a apreciat că este „un episod nou în această bătălie” dintre Victor Ponta și Traian Băsescu.

Președintele s-a pronunțat împotriva acestei taxe de 7 eurocenți, dar nu a fost dorința președintelui, mediul de afaceri a spus că nu se mai poate să introduci noi taxe. Mediul de afaceri a spus: nu mai rezistăm. Și atunci președintele a transmis un mesaj către guvern: scoateți această taxă”, a spus Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de finanțe.

El a adăugat că episodul creșterii TVA în 2010 a fost necesar pentru că România era într-o situație critică, fiind în riscul să intre în capacitate de plată.

Fostul ministru a mai spus că delegația Fondului trebuia să ceară o întâlnire cu președintele Traian Băsescu în timpul vizitei din România.

Știa că sunt niște probleme, cei de la Fondul Monetar n-au cerut întâlnire, n-au cerut nici cu comisa de finanțe-buget, nici cu opoziția”, a subliniat Gheorghe Ialomițianu.

Victor Ponta face o declarație foarte periculoasă, să spună că acordul nu mai există. Există, poate să fie o amânare – nu intră scrisoare în board, poate să fie renegociat. Acordul există. Ministrul de finanțe spune că pierdem bani, nu pierdem bani. Se poate ieși din blocajul acesta, Victor Ponta trebuie să discute cu președintele”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu.

Lupta politică se acutizează, s-a trecut de ultima frontieră, s-a trecut de linia roșie, s-a penetrat sistemul economic și financiar”, a declarat Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta.

Nu există niciun fel de posibilitate de a anula această taxă de 7 eurocenți, pentru că s-ar crea un precedent foarte periculos și probabil, că dacă s-ar crea acest precedent, pe viitor, în momentul în care o altă taxă să spunem că ar deranja interesele electorale, acest lucru nu se va putea întâmpla pentru că atunci statul român ar intra într-o degringoladă”, a mai spus Blănculescu.

Observăm în ultimele zile două idei electorale: încercarea a de lăsa guvernul fără bani și autoritățile locale fără bani, dacă se poate, pentru că se spune este an electoral și de ce să aibă mai mulți bani. Că se nimerește un an electoral, nu putem îngheța politica timp de un an electoral până trec alegerile și să nu dăm bani autorităților locale”, a spus Vasile Dâncu.

S-ar putea ca pe termen scurt să câștige președintele în fața comunității de afaceri și în fața populației, că se opune unei taxe”, a punctat sociologul.

Președintele Traian Băsescu a anunțat, luni seara, că nu va aproba memorandumul trimis de Guvern referitor la rezultatul negocierilor cu FMI, UE și Banca Mondială. El a motivat acest gest prin existența prevederii de a crește acciza la carburant, măsură de natură să frâneze creșterea economică, în opinia președintelui.

În replică, premierul Victor Ponta a spus că acordul cu FMI nu mai este valabil, declarație contrazisă de Administrația Prezidențială. „Victor Ponta a arătat că nu știe cum funcționează acordul cu FMI”, se arată într-un comunicat de presă.

Declarații pe acest subiect a făcut și Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget. „Avem acord cu FMI, nu avem memorandum”, a spus Voinea, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri