CTP: Dacă liberalii îi dezamăgesc pe oameni după combinageala asta, s-ar putea să dea cu dinții de asfalt

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre modul în care a acționat Guvernul Orban în ultimele zile și despre atitudinea premierului Ludovic Orban cu puțin timp înainte de votul din Parlament pe moțiunea de cenzură. Gazetarul spune că liberalii ar putea pierde susținerea populară după ce Guvernul a adoptat 25 de ordonanțe de urgență într-o zi. „PNL-ul nu înțelege că a ajuns la Palatul Victoria pe un val popular”, spune gazetarul. De asemenea, CTP a spus că PNL s-a lansat într-o „combinageală” care nu este în avantajul partidului.

Cristian Tudor Popescu: „E o victorie, nu? Am înfrânt, va spune Klaus Iohannis, totul se petrece într-un scenariu prestabilit, tot ce se întâmplă a fost gândit. Nu o să facă mare impresie asta. De ce? Pentru că în România – poate și în alte părți – un pierzător e un pierzător. Acum, guvernul Orban a fost dat jos, într-un mod zdrobitor, cu 261 de voturi. Știți cum se duce asta în populația standard, medie? Cu ideea că cine sapă groapa altuia cade singur în ea, la asta se gândesc: uite, și-au asumat răspunderea și acum i-au dat ăștia peste cap. Pierd în imagine prin această înfrângere, cei din PNL, oricât ar încerca să mascheze lucrul ăsta.

Faptul că au dat 25 de ordonanțe de urgență arată ce nu înțelege Guvernul Orban. PNL-ul. Nu înțelege că au ajuns unde au ajuns - la Palatul Victoria, cu funcții de miniștri și prim-ministru -, pe un val popular de indignare împotriva a ceea ce a făcut regimul Dragnea în acești trei ani, depășind orice limite de agresivitate la adresa statului de drept, la adresa Europei, la adresa Justiției, în ultimă instanță, agresivitate la adresa cetățeanului.

Pe acest val popular s-au ridicat. Nu pentru că sunt ei frumoși, lăptoși și devreme acasă. Ei au o părere foarte bună despre ei, dar nu sunt conștienți de asta. De aceea își permit astfel de procedee, cum sunt cele 25 de ordonanțe de urgență, de aceea își permit să monteze un spectacol care foarte ușor poate să cadă în ridicol. Sublim nu are nicio premiză să fie, dar ridicol poate să fie.

Când citatul clasic al domnului Orban-  „Regele a murit, trăiască Regele!”, Ludovic a murit, trăiască regele Ludovic, poate să îl arunce în derizoriu. Îl pune din nou Iohannis, urmează bătălia pe dos în Parlament, ca să fie dat jos... Asta te duce în ridicol. Și pierde.

Va pierde domnul Orban în felul acesta. Nu sunt conștienți că ei s-au ridicat aici pe umerii celor 600.000 de oameni care au ieșit atunci împotriva Ordonanței 13. De asta au ajuns aici.

Și dacă pe acești oameni ei îi dezamăgesc, atunci, cu tot cu anticipatele lor, că vor fi anticipate, că vor fi la termen, cu toate că vor fi alegeri într-un singur tur, că le convine liberalilor, o să dea cu dinții de asfalt de nu o să se vadă. Asta nu înțeleg ei. S-au lansat în combinageala asta, 25 de ordonanțe, „ne asumăm răspunderea” pe două tururi ca să cădem și să intrăm în anticipate, trec peste Parlament... nu mai contează nimic.

Nu joacă corect și nu joacă nici măcar în avantajul lor în acest fel, pentru că susținerea populară se poate pierde foarte repede. Așa cum au câștigat-o, tot repede.”

Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban, la trei luni de la învestirea sa în funcție. Au fost 261 voturi „pentru” și, potrivit informațiilor Digi24.ro, un senator liberal a votat alături de PSD.

Președintele României va susține astăzi, la ora 18:30, o declarație de presă, la Palatul Cotroceni. Cel mai probabil, Klaus Iohannis va anunța că va chema partidele la consultări.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri