CTP, despre testarea „tuturor bucureștenilor”: „Anunțul e o probă de oligofrenie” și un „spectacol de brigadă artistică”

Data actualizării: Data publicării:
ctp-cap-limpede-dg24

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 controversatul proiect de testare a „tuturor bucureștenilor”, asumat atât de fostul ministru al Sănătății cât și de Gabriela Firea. Dacă despre anunțul făcut de Victor Costache spune că este „o probă de oligofrenie”, despre cel făcut de Gabriela Firea și medicul Streinu-Cercel spune că este un „spectacol de brigadă artistică”.

Cristian Tudor Popescu: Dacă și-a imaginat cineva că în această perioadă sumbră, sinistră va înceta căpăceala politicăs-a înșelat amarnic. Ceea ce am văzut acum a fost un astfel de episod de încăierare politică de imagine.

Doamna Firea și-a aranjat cu domnul Streinu-Cercel această operațiune, precedată de o solicitare la televizor a domnului profesor Cercel de mașini. „Institutul Matei Balș nu are mașini pentru intervenție”, a spus domnul Cercel și imediat doamna Firea a răspuns la acest anunț-chetă al domnului Cercel – nu știu dacă înainte s-a adresat Guvernului, s-a adresat autoritățilordin sistemul sanitar, ministerului de Interne, domnul Cercel -, dar a făcut această solicitare publică, ca la teledon.

Doamna Firea a sărit imediat cu mașini electriceși acum are domnul Cercel mașini electrice, după care a pornit această operațiune.

Am văzut spectacolul organizat la Primăria Capitalei de doamna Firea împreună cu domnul Cercel... vedeți, doamna Firea îl intervieveazăpe domnul Cercel, făcându-se ecoul – cum spune dânsa – întrebărilor publicului, ale bucureștenilor pe care nu-i vede nimeni.

Zice doamna Firea: „iată ce vor să știe oamenii, ei sunt curioși în legătură cu ceea ce vrem să facem” - nici nu știu cum să numesc ceea ce vor să facă. Acum văd că a ajuns un fel de studiu academic, o contemplație a domnului Cercel.

De partea cealaltă, dar de aceeași parte însă, domnul Costache a sesizat o posibilitate de a mușca o bucată de capital politic pe contul său, pe cont propriu, fără premierul Orban, fără Guvern, fără președintele Iohannis și atunci a marșat la acest aranjament făcând anunțul respectiv pe care l-ați dat și l-am văzut ieri.

Anunțul în sine, luat ca atare, este o probă de oligofrenie. Aici nu mai e vorba de incompetență. Ca să spui... medic, care salvează vieți, specialist, profesor cu nu știu câte titluri prin străinătate, savant, ca să pronunți ce a pronunțat acest insaseară, că va fi testată expresis verbis toată populația Bucureștiului din ușă în ușă, ca să fie clar, și că avem nevoie de milioane de teste, asta este în mod evident prostie. Își dă seama orice persoană de bun-simț.

Dar domnul Costache a vrut să ia crema cu această declarație, să ia spuma acestei operațiuni de imagine. „Iată cum fac eu Costache acum, fără Iohannis, fără Orban, eu rezolv problema în București”... ca și cum el ar fi fost ministrul Sănătății al Bucureștiului.

De aici începe absurdul. Cum să iei o asemenea hotărâre, restrânsă doar la Capitală? Ce, Covid-19 este numai în Capitală? Am văzut și eu niște reacții pe internet ale unor oameni. Păi, ine, și cu noi ce se întâmplă? Noi ce din țară...

Acum hai să ne gândim... Este bezna minții! Ca să faci cu președinți de scară de bloc... Deci tot mecanismul ăsta a fost pus la punct într-o noapte. Președinții de scară de bloc să vină să cheme oamenii din case, din blocuri, în fața blocului ca să fie testați, sau dacă nu – a răspuns domnul Cercel -, cu Poliția vor fi scoși oamenii din caseși aduși în fața blocului. Cum să faci așa ceva când nu ai lege?

Ești în stare de urgență, s-au dat ordonanțe militare în legătură cu circulația. Merg pe stradă polițiști, mașini blindate, soldați cu arma la gât și acum vine o inițiativă, așa, cetățenească, pentru că nu au nicio calitate, domnul acest Cercel este manager de spital. Vă dați seama reacția oamenilor? Când o să le vină să le bată la ușă și să le spună „Ieșiți, să vă bagam în nas, să vă nu știu ce...!”? „Du-te domne de aici!”

Oamenii deja au sărit și au spus „Ce domne, intrați în casă peste noi?”. Și atunci au schimbat-o cu asta în fața blocului. Deci este o operațiune absurdă...

Ce calitate are primărița Capitalei, doamna Firea, să hotărască în legătură cu astfel de operațiuni? Păi a întrebat cineva Ministerul de Interne? Când scoți oamenii afară din casă ca să le faci ce le-oi face... Asta este o operațiune care ține de Ministerul de Interne, mai ales în condițiile actuale... Hotărăște doa,mna Firea și acel domn care este specialist, este pregătit, în regulă, dar este la urma urmei un manager de spital. Cum hotărăște dânsul astfel de operațiuni la nivelul întregii Capitale? Așa ceva ceva se hotărăște numai de către comitetul acela național de urgență, sau cum se cheamă. Sunt strânși toți factorii de decizie acolo. Cum să hotărască domnul Cercel că de luni începe așa ceva?

Însă în contrapartidă, am putut vedea la acest spectacol de brigadă artistică oferit de domnul Cercel și doamna Firea la primărie, am putut vedea ședința de Guvern filmată astăzi, evident nu întâmplător, pentru că domnul Orban a ținut să spună tuturor „Domne, eu sunt șeful. Ce sunt prostiile astea cu testarea din ușă în ușă? Ale ăluia pe care tocmai l-am demis...”. De aceea a făcut acestă conferință.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul loc din România unde Marea Neagră se unește cu Delta Dunării. E unic în Europa, te vrăjește cu...
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Cine sunt părinții lui Nick Carter și cum și-au crescut copiii. Trei dintre frații artistului au murit de...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Cod roșu de caniculă: oamenii leșină pe stradă din cauza temperaturilor de coșmar. Inclusiv tinerii sunt...
Newsweek
VIDEO Momentul în care un Suhoi Superjet al Rusiei de 50.000.000 se prăbușește. A durat 8 secunde
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Antonio Banderas a crescut-o 20 de ani, ea îi e și astăzi aproape. Dakota Johnson, poză dulce cu tatăl...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...