Culisele jocului politic Putere - Președinte: De ce a ales Toader să demisioneze

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader anunt demisie ministerul justitei inquam octav ganea20190418173413_OGN_1122-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a mers joi la Guvern pentru a-i prezenta demisia premierului Viorica Dăncilă.

tudorel toader anunt demisie ministerul justitei inquam octav ganea 20190418173406_OGN_1109-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Voi merge la Guvern să am o întrevedere cu doamna premier. Oarecum voi dezvolta ce v-am spus dimineață. Voi porni de la voința politică exprimată în cadrul CEx, și anume de retragere a sprijinului politic. Voi porni de la voința exprimată de doamna Dăncilă în cele două întâlniri. Merg la Guvern și prezint demisia doamnei prim-ministru Dăncilă. Domnia sa va decide ce va face cu ea”, a declarat Tudorel Toader la ieșirea de la Ministerul Justiției.

Ministrul Justiției a postat joi seară, pe pagina sa de Facebook, cererea sa de demisie.

Premierul Viorica Dăncilă trimisese deja la Cotroceni o cerere de revocare din funcție a ministrului Justiției, astfel că dacă va aproba demisia lui Tudorel Toader, la Cotroceni vor exista două cereri care îl privesc pe ministrul justiției.

De ce este important că Tudorel Toader a decis să demisioneze, şi nu i-a lăsat doar varianta revocării lui Klaus Iohannis? Jurnalistul Digi24 Alina Manolache a făcut o analiză a jocului politic în care au intrat Puterea şi Preşedintele.

Nu puțini sunt cei care s-au întrebat care este diferența între revocarea pe care Viorica Dăncilă a cerut-o în cazul lui Tudorel Toader și demisia acestuia.

Ieri, premierul a insistat ca acesta să demisioneze, iar Tudorel Toader a ezitat destul de mult. Este o diferență destul de mare.

În cazul revocarii, președintele nu are un termen în care să semneze decretul, în timp ce în cazul demisiei are la dispoziție 45 de zile. Prin refuzul de a demisiona Tudorel Toader i-ar fi pus în încurcătură pe cei de la PSD. Oricum, președintele a dat semnalul că nu se grăbește să semneze.

Dar nici PSD nu stă cu mâinile în sân. A pregătit scenariul de rezervă. Dacă până vineri, președintele nu semnează, marți Guvernul trimite restructurarea în Parlament - Secretariatul General devine minister - iar miercuri se votează. PSD are însă o problemă, nu știe dacă mai are majoritate, iar Kelemen Hunor, din informațiile noastre, nu susține restructurarea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri