Culisele ședinței CEx în care PSD a decis să îl susțină pe Nica dar s-a ales cu Ciot

Robert Kiss Data publicării:
Viorica dancila la declaratii dupa sedinta cex
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

În ședința CEx de marți, Viorica Dăncilă a făcut un joc pe care nu l-au înțeles prea mulți lideri din PSD, în legătură cu nominalizarea unui nou comisar european, în condițiile în care, la intrarea în ședință, Dăncilă declara în fața presei că amână discuțiile și că partidul nu va lua o decizie. Dăncilă avea însă pregătit un nume pe care l-a înaintat colegilor abia după o discuție telefonică purtată cu Ursula von der Leyen și după ce propusese partidului să îl susțină pe Dan Nica. Cum a ajuns însă Gabriela Ciot în cărți pentru o poziție atât de importantă la nivel european?

În PSD este cunoscut faptul că Ciot este susținută puternic de Eugen Teodorovici, care a și impus-o secretar de stat în ministerul pentru afaceri europene, dar și de grupul de la Cluj. Gurile rele spun că Gabriela Ciot și Viorica Dăncilă împart aceeași pasiune: broșele. Ciot este renumită pentru calitatea sa de a „oferi broșe”, mai ales că Viorica Dăncilă pare că a făcut o obsesie pentru deja celebrele broșe pe care le poartă. 

Cum s-a desfășurat ședință în care Dăncilă a fost pusă să încerce și cu o femeie

Încă de la începutul ședinței CEx, Dăncilă l-a anunțat pe Mihai Fifor că nu el va fi propunerea de comisar, secretarul general al PSD fiind foarte dezamăgit de decizia premierului, spun surse din PSD. În momentul în care discuția a ajuns la situația comisarului european desemnat de Guvern, Viorica Dăncilă a luat cuvântul și le-a cerut membrilor CEx să fie „consecvenți” cu decizia luată și să îl propună pe Dan Nica, pentru care deja exista o scrisoare trimisă la Bruxelles, la pachet cu Rovana Plumb. În acel moment, Lia Olguța Vasilescu l-a propus pe Victor Negrescu, aflat și el în cărți pentru a fi desemnat comisar european, însă Viorica Dăncilă a insistat pentru Dan Nica. Unii dintre liderii PSD, în frunte cu Paul Stănescu ar fi ridicat problema nominalizării unui bărbat, însă premierul a susținut că nu este nicio problemă. Astfel, partidul a luat act de voința lui Dăncilă și fără să mai supună la vot varianta Negrescu au agreat să îl nominalizeze pe Dan Nica.

Însă, în timpul ședinței CEx, Viorica Dăncilă a fost sunată de Ursula von der Leyen, moment în care Viorica Dăncilă împreună cu Dan Nica și cu un translator s-au retras pentru a discuta cu președintele desemnat al Comisiei Europene. După ce a revenit în ședința Comitetului Executiv Național, Dăncilă le-a transmis liderilor că Ursula von der Leyen i-a cerut și o propunere de femeie și aceasta ar trebui să fie Gabriela Ciot. „Lui Nica s-a văzut că nu i-a picat bine discuția cu Ursula, cât despre doamna Ciot, puțini sunt cei care o cunosc. A mai existat o discuție despre ea la ședințele trecute, să preia organizația PSD Cluj”, susțin surse din partid.

Au mai fost propuse și alte doamne din PSD, Claudia Țapardel, propunere înaintată de Gabriela Firea, fostul europarlamentar PSD, Gabriela Zoană, dar și actualul ministru al fondurilor europene, Roxana Mînzatu, însă Viorica Dăncilă a rămas la varianta sa, Gabriela Ciot, chiar dacă unii lideri ai partidului au susținut că nu ar fi suficient de bine pregătită pentru o astfel de nominalizare.

Ce urmează să se întâmple cu cele două propuneri ale Vioricăi Dăncilă

Surse din PSD susțin că, oficial, propunerile vor fi înaintate către Bruxelles abia după moțiunea de cenzură a Opoziției. Vioricăi Dăncilă i s-a transmis deja de la Bruxelles să se consulte și cu președintele Klaus Iohannis și să urmeze procedura prevăzută în legislația națională, adică să înainteze propunerile către Parlament, iar comisiile de specialitate din Parlamentul României să audieze persoanele propuse. 

După care va urma procedura din Parlamentul European care presupune o verificare preliminară și audierea din comisiile de specialiate din PE. Surse politice susțin însă că există riscul ca România să piardă portofoliul Transporturilor dacă procesul de desemnare nu va fi încheiat rapid.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri