Cum funcționează motorul AUR prin combustibilii conspirației. Și de ce Guvernul PSD PNL se pleacă în fața conspirațiilor

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
Teoria conspiraționistă preluată și folosită de AUR vine și spune că există o intenție a unora care conduc astăzi lumea prin care se urmărește distrugerea familiei. Cum? Între altele, prin impunerea parteneriatului civil
Oferta politică a AUR conține aproape toate teoriile conspirației la modă astăzi în Europa. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Principala ideologie a partidului AUR pare să fie teoria conspirației. Digi24.ro a identificat principalele mituri ale fenomenului conspiraționist, reprezentat în politica din România de partidul AUR. Analistul Cristian Pârvulescu explică și de ce guvernul României a cedat, cel puțin în unele cazuri, în fața acestor teorii ale conspirației. 

Un partid politic, oricare ar fi el, funcționează pe bază de idei. Convingeri, judecăți, opinii, păreri despre cum trebuie administrată o țară. Felul în care sunt formulate aceste idei joacă un rol esențial în convingerea oamenilor, adică a celor ce-și vor da votul pentru a fi reprezentați de politicieni în instituțiile statului. Partidul AUR s-a făcut cunoscut încă de la înființare, mai exact din 2019, prin folosirea cu precădere a ideilor și raționamentelor care țin de teoriile conspirației. Manualele de științe politice spun că o teorie conspiraționistă ține de convingerea că anumite evenimente sau situații sunt manipulate în secret de forțe puternice, malefice. Prin acest joc al binelui și răului, partidul AUR a identificat câteva teme de dezbatere publică care țin de zona conspirațiilor. Și le-a aruncat în bătălia politică a ideilor. Analistul Cristian Pârvulescu a explicat pentru Digi24.ro că “sunt teme conspiraționiste pe care le-am constatat în multe din țările europene pe unde am fost și ele sunt promovate pe rețelele sociale. Deja există o mecanică conspiraționistă foarte bine pusă la punct și deja algoritmii răspândesc teoriile, fără niciun fel de problemă, către cei care sunt ușor de convins”. 

  • Mitul distrugerii familiei

Cea mai nouă teorie conspiraționistă a partidului AUR e și cea mai veche. A fost folosită înaintea alegerilor din 2020 și, dacă e să-l ascultăm pe liderul AUR George Simion care anunță un nou referendum pe această temă, pare că va fi folosită și în alegerile de anul viitor. E vorba despre subiectul familiei tradiționale. Teoria conspiraționistă preluată și folosită de AUR vine și spune că există o intenție a unora care conduc astăzi lumea prin care se urmărește distrugerea familiei. Cum? Între altele, prin impunerea parteneriatului civil - o intenție a globaliștilor de distrugere a conceptului de căsătorie. Explică deputatul AUR Alin Coleșa:  “Știm cu toții de ce este necesar a defini căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie – deoarece este tot mai puternică lupta aceasta globalistă reconstructivistă, de distrugere a familiei și în primă fază această luptă înseamnă impunerea parteneriatului civil ca așa-zisă alternativă la căsătorie, scopul fiind de fapt distrugerea căsătoriei”. Așadar, partidul AUR vrea să impună un referendum pentru introducerea în Constituție a căsătoriei dintre bărbat și femeie. La pachet cu un alt referendum despre introducerea în Constituție a plăților cash. Analistul Cristian Pârvulescu susține că “și PSD a folosit cu dezinvoltură teme conspiraționiste creând condiții pentru ca AUR să se întărească. În 2020, PSD a alimentat masiv teoriile conspiraționiste legate de COVID, dar nu a profitat de pe urma lor. Cei care au profitat au fost cei de la AUR. Vă reamintesc, PSD a pierdut 1 milion de voturi în 2020 față de 2016. Și AUR și-a făcut un obiectiv din a-și construi un electorat care aderă la conspiraționism”.  

  • Mitul dispariției banilor

Partidul AUR s-a opus vehement măsurilor anunțate de Guvernul Ciolacu privind reducerea evaziunii fiscale prin limitarea plăților cash a persoanelor fizice și juridice. „Se urmărește eliminarea numerarului într-o țară în care jumătate din mediul rural este încă în noroi”, a afirmat George Simion, președintele AUR. „Nu ne garantează nimic că această sumă de 1000 de lei nu se va transforma, peste 6 luni, peste un an de zile, în 10 lei și, în momentul în care această limită se va impune, practic, numerarul fizic va dispărea”, a declarat, la rândul său, Gheorghe Piperea, candidat AUR la europarlamentare. Mitul dispariției banilor cash circulă deja în Europa și el are la bază mai multe componente, între care aversiunea față de intențiile “necurate” ale băncilor care se ocupă “ochiul dracului”, adică cu banul.

Cristian Pârvulescu explică pentru digi24.ro: “E aceeași idee a evreilor care controlează lumea. Este o teorie conspiraționistă veche de când lumea, reluată în UE în urmă cu 6-7 ani și realimentată permanent, și care a fost adaptată contextului românesc în momentul în care s-a pus problema limitării banilor cash în lupta contra evazionismului. S-a ajuns de aici până într-acolo încât Simion face apel la grevă fiscală, încercând pur și simplu să distrugă statul. Vorbim de un anarhism financiar dus la extrem”. 

  • Mitul Marii Înlocuiri

Cristian Pârvulescu identifică drept “Mitul Marii Înlocuiri” conspirația schimbării structurii populațiilor autohone. “Viktor Orban a câștigat în Ungaria cu teoriile conspiraționiste. El are o teorie a Marii Înlocuiri. Aici o vedem într-o teorie pe care generalul Chelaru a scos-o pe 25 noiembrie cu 500 de militari. Care vorbesc și de pericolul acesta al Marii Înlocuiri. Ei vorbesc de venirea muncitorior străini care urmează să ne înlocuiască”, a comentat Pârvulescu. Potrivit documentului lansat de AUR pe 25 noiembrie 2023 și semnat de 500 militari în rezervă, ar fi nevoie de refacerea patrimoniului național inclusiv prin „justă și necesară confiscare”, descurajarea vânzării terenurilor agricole către străini, controlul „resurselor naturale”, interzicerea unor drepturi pentru românii cu dublă cetățenie, consolidarea fondului biologic sănătos al națiunii române, precum și stoparea “importului masiv al forței de muncă necalificată, precum și constituirea de comunități alogene inadaptabile la cultura, tradiția și spiritualitatea românilor”. După cum se poate observa, documentul acesta al AUR face apel la mai multe mituri conspiraționiste despre care vom face vorbire în acest articol. 

  • Mitul dispariției copiilor

Parlamentul României a dezbătut și aprobat în primăvara acestui an o lege care își propunea să ajute copiii din medii defavorizate. Partidul AUR a reușit cu acest prilej să sperie o țară întreagă că Guvernul și UE vor confisca copiii. Cum? Cu argumente care țin de teoriile conspiraționiste. Cităm din declarațiile liderilor AUR: „Lege satanică: PSD, PNL și USR vor să ne ia copiii”, „Legea Firea, prin care statul poate lua copiii din familiile sărace”, „Dacă ești sărac nu mai ai dreptul să îți crești copiii”. Să-l ascultăm pe George Simion vorbind despre această lege: “Firea a primit legea asta cu dedicație de la UE. Ca să fie și la noi cum e în Finlanda, cum e în Spania. În Spania se fură copii de la stat”. 

UNICEF și alte instituții cu tradiție din zona civică au explicat că nimeni nu vrea să fure copii. “Legea are un caracter de a preveni și de a ajuta familia în întregul ei pentru a face față unor situații de vulnerabilitate extremă”, afirma președintele executiv al Asociației Salvați Copiii, Gabriela Andreescu, pentru Digi24.ro. Analistul Cristian Pârvulescu explică faptul că AUR se folosește și în acest caz de un mit rostogolit prin conspirații. “Știți ce încearcă să distrugă cu acest mit? Încearcă să distrugă toată baza ideologică privind drepturile copilului. Familia tradițională înseamnă și dreptul părintelui de a-și controla copilul și de a-și bate copilul”, spune Pârvulescu. 

  • Mitul vânzării de țară

“Nu ne vindem țara!” - a fost unul dintre cele mai cunoscute sloganuri folosite în anii 90 de foștii securiști ai regimului Ceaușescu, care se opuneau privatizărilor firmelor de stat. 30 de ani mai târziu, sloganul a fost resuscitat de liderii AUR. "Nu ne vindem ţara!", "Hoţii, hoţii!", "Ne-au călcat străinii!", "Jos Guvern de hoţi!", "PNL eşti o mizerie!" - sunt doar câteva dintre lozincile strigate de manifestanţi la mitingurile AUR din acest an. “Refaceți patrimoniul Națiunii prin dreaptă răscumpărare și justă și necesară confiscare”, se spune, de asemenea, în Apelul AUR lansat de fostul Șef al Statului Major al Armatei, generalul în retragere Mircia Chelaru, în prezent deputat AUR.

Imediat după Revoluția din 1989, partidele care au folosit mitul vânzării de țară au fost FSN (Ion Iliescu) și PRM (Corneliu Vadim Tudor). Fost lider al PCR și fost președinte al actualului PSD, Ion Iliescu s-a înconjurat de-a lungul timpului de numeroși foști exponenți ai Securității. Iar Vadim Tudor, poet de casă al fostului dictator Ceaușescu, a făcut același lucru, în partidul pe care l-a creat, PRM, o formațiune considerată extremistă. Publicația pe care o conducea, România Mare, a șocat adesea prin xenofobie, rasism, negarea Holocaustului, discriminări, jigniri, calomnii și teorii ale conspirației. În ultimii 3-4 ani, folosind o parte a arsenalului peremist, AUR pare un urmaș credibil al extremiștilor lui Vadim Tudor.

  • Mitul orașului de 15 minute

Liderii AUR au mers chiar până la Bruxelles, în fața sediului Comisiei Europene, pentru a protesta împotriva proiectului „Orașul de 15 minute”. Teoria conspirației în acest caz spune că rezidenții unui cartier sunt limitați la zona respectivă și vor fi obligați să aibă un permis pentru a circula în alte cartiere. În fapt, este vorba despre un proiect legislativ  conceput după ideea lui Carlos Moreno, profesor de la Universitatea Sorbona, privind organizarea eficientă a orașelor în așa fel încât oamenii să aibă cât mai scurte călătorii zilnice, în primul rând pentru a reduce poluarea. În Parlamentul României a intrat dezbatere, în primăvără, un proiect de lege în acest sens. Proiectul vorbește despre mai multe arii pe care se va acționa în următorii ani pentru a face tranziția către un mediu înconjurător mai puțin poluat, cu un sistem de transport eficient și cu utilități urbane care să le permită oamenilor să găsească tot ce au nevoie într-o rază teritorială relativ mică. Să-l ascultăm pe George Simion vorbind despre acest proiect: „Ce înseamnă orașe de 15 minute? Îți dă o rază de 15 minute de mișcare cu mașina, în care tu să-ți desfășori toată activitatea, ca statul să te monitorizeze cum trebuie. Camere de supraveghere etc.” Propaganda AUR împotriva proiectului de eficiență urbanistică a mers până acolo încât, în august, orașul Suceava a fost împânzit de pliante AUR cu mesajul „Nu vrem Suceava oraș de 15 minute!”.

  • Mitul înlocuirii porcului cu gândaci ca hrană

Teoriile conspiraționiste din multe țări din lumea largă vorbesc despre forțele oculte care ne vor obliga să mâncăm gândaci sau greieri. AUR a preluat și această conspirație. „Să mănânce ei gândaci! La nuntă vom mânca porc”, spunea George Simion, anul trecut, înainte de nunta sa. Alianţa pentru Unirea Românilor a mers și mai departe și a depus Parlament, un proiect de lege privind interzicerea utilizării insectelor în producţia de hrană pentru populaţia umană. Partidul AUR a identificat și un act normativ inițiat recent de Ministerul Agriculturii, de limitare a răspândirii pestei porcine. În opinia lui George Simion, scopul acestei legi este distrugerea tradițiilor românești: „Nu porcul este ţinta în Legea porcului, el este doar un mijloc folosit pentru a distruge tot ce înseamnă tradiţie şi sustenabilitate în gospodăriile oamenilor. Aplicând la punct şi virgulă direcția progresistă venită de la Bruxelles, de a desființa gospodăriile populației”. Ulterior, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că se revine asupra măsurilor, iar persoanele fizice pot valorifica porcii în perioada sărbătorilor de Crăciun, în baza unei adeverinţe emise de medicul veterinar.

Cristian Pârvulescu: “Avem niște politicieni iresponsabili”

În opinia analistului politic Cristian Pârvulescu, partidele de la guvernare, PSD și PNL, fac, prin neștiință, jocul celor de la AUR în chestiunea teoriilor conspirației. Întrebat cum răspund cei de la guvernare la conspiraționismul AUR, Pârvulescu declară: “De fapt, nu răspund. Așa cum am văzut, se pleacă în fața lor. Încearcă să reziste, constată că există un risc, se uită în sondaje, sunt interesați să aibă o poziție cât mai mai bună și se repliază pentru a nu pierde foarte mult dintr-o confruntare. Pentru că, de fapt, nu știu cum să contracareze toate aceste idei, pentru că nu avem mecanisme de contracarare. Nu avem compartimente care să lucreze dedicat și temeinic împotriva teoriilor conspiraționiste. Ele nu sunt atât de multe, sunt câteva, ele pot fi identificate și ele trebuie demontate. Trebuie întărite acele porțiuni ale societății care sunt mai greu de penetrat decât teoriile conspiraționiste. Trebuie pur și simplu promovat vaccinul, ca să zic așa. Trebuie promovate acele idei care pot să restaureze bunul-simț”. 

Teoriile conspirației vin întotdeauna la pachet pe fond de tensiuni sociale, explică Pârvulescu. “Există momente-cheie în istorie în care teoriile complotului, miturile complotiste, joacă un rol important și astea sunt momentele de tensiune socială. Revoluția Franceză, spre exemplu. Oamenii de atunci aveau jurnale, jurnalele s-au păstrat și vedem cum circulau miturile conspiraționiste și cum au făcut agenda publică. Problema e că în astfel de momente, politicienii adevărați - cei care își merită acest nume, nu cei care se uită în sondaje și se pleacă de fiecare dată - ar trebui să reziste și ar trebui să folosească instrumentele puternice pe care le le au la dispoziție pentru a contracara. Asta nu s-a întâmplat. De ce Marcel Ciolacu a fost obligat să se plieze? Pentru că PNL a cedat în fața presiunilor conspiraționiste, Ciucă le-a preluat din zbor și în acel moment chiar în interiorul coaliției de guvernare apărea o tensiune”, declară Cristian Pârvulescu pentru digi24.ro. Consecințele sunt adesea foarte grave, mai spune analistul politic. Noi știm deja că politicienii români se tem de temele conspiraționiste. Vă aduceți aminte cum primul-ministru Cîțu și președintele Iohannis au renunțat dintr-odată la restricții de frica manifestațiilor pe care le organiza AUR în 2021? Câți români au murit din cauza asta? Dvs știți că, din cauza modului absolut imatur în care s-au comportat politicienii români, durata medie de viață s-a prăbușit cu cinci ani între 2020 și 2022 din cauza Covid? Câți români se mai vaccinează astăzi, nu doar împotriva Covid, ci împotriva bolilor?  De ce copiii români sunt mai expuși decât alții? De ce avem o durată de viață mai mică? Pentru că avem niște politicieni iresponsabili. Care se uită în sondaje precum în oglindă și care vor să fie frumoși fără să facă nici un efort. Noi nu le explicăm oamenilor de ce se întâmplă lucrurile astea. Care sunt consecințele. Care sunt alternativele. Pentru că de fapt noi nu avem politicieni. Noi avem niște măscărici care apar la TV, care vor să ia voturi. Ei cred că sunt comici. Ei nu înțeleg că responsabilitatea lor e să conducă o țară într-o anumită direcție. Ei pur și simplu vor să obțină voturi ușoare și aplauze. Atât. Nu sunt adevărați politicieni. Adică nu-și asumă riscurile. Dvs credeți că România ar fi ajuns vreodată aici dacă Kogălniceanu sau Brătianu se uitau în sondaje de opinie? Am fi rămas în Imperiul Otoman…”. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri