Sari la conținut
News Alert

Dacian Cioloș confirmă: Nu intru în USR

Dacian Cioloș confirmă zvonurile din ultimele zile: nu va intra în Uniunea Salvați România. El a precizat că decizia sa a fost luată înainte de apariția zvonurilor. Ieri, fostul premier i-a spus liderului USR să nu-i mai folosească numele.

Nicusor Dan si Dacian Ciolos_USR_CIOLOS_02_INQUAM_Octav_Ganea

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Scrisoarea adresată susținătorilor săi:

„Dragi prieteni,

mai ales, dragi prieteni membri USR,

Vreau să confirm că decizia mea este să nu fac pasul spre Uniunea Salvați România.

De altfel, este o concluzie la care am ajuns încă înainte de a apărea toate speculațiile, înainte de înființarea acelei comisii de negociere în USR, de pozițiile și de reacțiile din ultimele zile.

Este o decizie pe care am luat-o după primele discuții avute cu Nicușor Dan, pe care i-am și comunicat-o acum mai bine de o săptămână, când mi-a prezentat opinia sa clară în calitate de președinte al partidului.

Pentru că nu am explicat aceste lucruri public până acum, aș mai preciza următoarele:

- Am alături de mine colaboratori din echipa guvernamentală de anul trecut, oameni lângă care am construit politici de care România are și va avea nevoie, oameni care, am toată încrederea, mai pot face încă multe lucruri bune pentru țară. Nu s-a pus niciodată problema ca eu să negociez pentru mine o poziție sau alta în USR, așa cum reiese din unele poziții publice. Discuțiile s-au purtat în jurul unui posibil proiect comun între această echipă și USR.

- Discuțiile cu președintele USR le-am purtat întotdeauna cu deschidere, cu bunăcredință, concentrându-mă pe ceea ce putem construi împreună. Nu voi fi eu vreodată cel care să vrea să dea pe cineva la o parte, să vrea să vină la o masă deja așezată sau să culeagă roadele muncii altora. 

- Nu mă consider în măsură să judec resorturile deciziilor luate în USR. Respect propunerea celor care își doresc să vin în USR și le mulțumesc pentru aceasta. Consider însă că dezbaterea nu ar trebui să fie despre o persoană, oricare ar fi ea, ci despre măsura în care USR dorește să se deschidă celor care vor să contribuie la acest proiect politic. E o decizie pe care trebuie să o ia USR.

Pentru mine este limpede că intrarea mea în partid în acest moment ar duce la dezbinare, un lucru pe care nu-l doresc. Am convingerea că, în măsura în care acțiunile noastre au la bază aceleași valori morale și dorința de a pune umărul la transformarea României în mai bine, este foarte probabil ca drumurile noastre să se reîntâlnească.”

Zilele trecute, Uniunea Salvați România i-a adresat o invitație formală fostului premier Dacian Cioloș. „Important este că o majoritate îl doreşte în USR (pe Dacian Cioloş - n.r.) şi, pentru că lucrul acesta se întâmplă, o invitaţie formală i-a fost adresată, pentru un dialog în ce condiţii ar dori să vină (...) Decizia este fermă, de invitare, invitaţia i-a fost transmisă domnului Cioloş, răspunsul este la domnia sa”, a declarat Nicușor Dan.

Declarațiile lui Nicușor Dan au venit în contextul în care acesta a spus explicit, săptămâna trecută, că nu ar dori ca Dacian Cioloș să devină membru al USR. Ca urmare a acestui fapt, Alin Mituța, fost director de cabinet al lui Cioloș, actual director executiv al Asociației „Platforma România 100”, preciza, pe 16 martie, că „intrarea în USR nu mai este de actualitate”.