Sari la conținut

Dacian Cioloş: De zece ani un premier român nu a mai ajuns la Haga să aibă un dialog direct cu reprezentanţii Guvernului olandez

Întâlnirea de astăzi (miercuri - n.r.) cu doamnele Ankie Boekers-Knol, preşedintele Senatului şi Khadija Arib, preşedintele Camerei Deputaţilor dar şi cu reprezentanţii comisiei parlamentare de politică externă, mi-a dat prilejul să vorbesc despre marile schimbări prin care a trecut România din 2007 încoace. Le-am explicat interlocutorilor olandezi că societatea românească a ajuns la acel grad de maturitate care îi permite să-şi internalizeze mecansimul de verificare şi control în justiţie şi de aceea putem pregăti împreună, responsabil, ieşirea din mecanismul de verificare şi cooperare. Am găsit în rândurile parlamentarilor olandezi nişte parteneri deschişi şi foarte interesaţi de experienţa românească”, a scris premierul Dacian Cioloş pe pagina de Facebook.

Prim-ministrul a continuat mesajul, punctând faptul că de un deceniu niciun premier român nu a mai purtat vreun dialog direct cu membrii Guvernului şi Parlamentului olandez „la ei acasă”.

„De 10 ani un prim-ministru român nu a mai ajuns să aibă un dialog direct cu reprezentanţii Guvernului şi ai Parlamentului olandez la ei acasă şi sper ca relaţiile noastre să se aşeze la un nou nivel de acum încolo”, a mai scris Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş s-a aflat într-o vizită, luni şi marţi, la Bruxelles, unde a participat la reuniunea şefilor de stat sau de guvern ai ţărilor Uniunii Europene cu Turcia şi la reuniunea informală a membrilor Consiliului European, iar miercuri a mers la Haga unde a avut un dejun de lucru cu omologul olandez, Mark Rutte, precum şi o întâlnire cu preşedinţii celor două camere legislative ale Parlamentului olandez şi cu membrii Comisiilor pentru afaceri europene.

Obiectivul vizitei la Haga a fost, potrivit Guvernului, consolidarea relaţiilor bilaterale, cu accent pe dialogul economic şi comercial şi pe diversificarea cadrului de cooperare dintre cele două state.