Dan Dungaciu: Rusia va privi România cu și mai multă lipsă de considerație după gafa lui Fifor

Data publicării:
dungaciu

Dan Dungaciu, directorul Institutului pentru Științe Politice din cadrul Academiei Române, a analizat la Digi24 consecințele declarațiilor ministrului Apărării, Mihai Fifor, privind scutul de la Deveselu.

Problema este, în primul rând, de imagine. Când un ministru al Apărării face o asemnea gafă, România iese prost. Nu pentru că cineva ar bănui, cu adevărat, la Moscova că există acolo (la Deveselu, n.r.) rachete balistice, ci pentru că Federația Rusă va privi România cu și mai multă lipsă de considerație”, a explicat Dan Dungaciu.

Niciodată rușii nu au considerat scutul de la Deveselu o chestiune bilaterală, niciodată rușii nu au vorbit despre scutul de la Deveselu cu Bucureștiul. Ei, vorbind despre scutul de la Deveselu, se adresau americanilor. Teza lor oficială, comunicarea lor strategică pe această temă era că voi, românii, nici măcar nu știți ce se întâmplă acolo, voi nici nu aveți voie să umblați la scut, voi nici nu știți ce tipuri de rachete ar exista acolo. Și dacă, într-o dimineață, vă veți trezi într-o mare de cenușă, veți realiza că a fost un război și că ați fost bombardați din cauza scutului de la Deveselu. E o chestiune care nu vă privește nemijlocit, voi sunteți simplu executant pasiv”, a adăugat directorul Institutului pentru Științe Politice din cadrul Academiei Române.

Acesta a precizat că „în ceea ce privește scutul de la Deveselu, ce există acolo, ce nu există acolo... ca să o spun cât mai neimplicant posibil, nu este totul în controlul și la puterea României”. „Deci ideea că România poate să umble la scut așa cum vrea ea, cand vrea ea, la orice nivel este un lucru pe care nimeni nu-l poate crede, cu seriozitate, nici din interiorul Alianței, nici din afara Alianței”, a mai spus Dan Dungaciu, referindu-se la NATO.

Ministrul Fifor a explicat, marți seară, la Antena 3 că armata română este tot mai apreciată de NATO și a vorbit şi despre relaţia cu Rusia, menționând că există misiuni de descurajare pe care Armata Română le întreprinde în Marea Neagră. 

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”,  a arătat ministrul apărării.

Miercuri, ministrul a revenit cu precizări: „A fost doar o greșeală de înțelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aș putea vreodată afirmă că la Deveselu avem rachete balistice”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri