Iohannis critică OUG pentru alegerea șefilor de CJ: E o concesie pe care Dăncilă o face pentru baronii PSD

Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-presidency
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis critică ordonanța de urgență adoptată astăzi de Guvern privind alegerea uninominală a președinților de consilii județene.

„Președintele României consideră că PSD nu a înțeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut în mod catastrofal și umblă iar la cutia cu ordonanțe de urgență,încercând să schimbe regula jocului chiar în timpul desfășurării jocului, ceea ce e inacceptabil”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, într-o declarație de presă susținută la Cotroceni.

„Votul cetățenilor nu este bătaia de joc a PSD, atenționează președintele. Cetățenii le-au transmis PSD-iștilor că practica OUG trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituție pentru situații excepționale. Nu poate fi abuziv și netransparent. Schimbarea legii electorale este o concesie pe care premierul vrea să îl facă în fața baronilor PSD pentru a le câștiga sprijinul”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Reacția vine după ce în ședința de Guvern de astăzi a fost adoptată o ordonanță de urgență care modifică legea electorală în sensul că președinții de Consilii Județene vor fi aleși prin vot uninominal.

Dobrovolschi a spus că, în opinia președintelui, dacă se schimnă legislația, „vor fi favorizați acei președinți de Consilii județene aflați în prezent în funcție - Marian Oprișan, Dumitru Buzatu, Ionel Arsene. Acești baroni PSD, panicați de scăderea în sondaje a PSD, fac tot posibilul să își securizeze funcțiile în ciuda dorinței românilor. Așa ceva nu poate fi acceptat”.

Iohannis subliniază, potrivit purtătorului de cuvânt, că „un județ nu este o comunitate cu o identitate proprie și un președinte de Consiliu Județean nu trebuie confundat cu un primar”, iar Constituția prevede că autorități ale administrației publice locale sunt primarii, Consiliile Locale și Consiliile Județene, în timp ce președintele de CJ nu este inclus în această categorie, deci nu este necesară alegerea sa prin vot direct.

„Nu există practic un popor al judeţului şi acest argument maschează disperarea PSD care a înţeles că pierde autoritatea în Consiliile Judeţene. Preşedintele României consideră că pesediştii, oricât ar încerca să îşi spele imaginea, nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bineintenţionaţi. Dacă PSD chiar e preocupat în mod real de buna funcționare a administrației publice și de a îndrepta situația alegerilor locale, soluția este foarte clară: adoptarea alegerilor în două tururi a primarilor”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri