Deputații nu știu să voteze

Data publicării:
vot cartela

Acuzaţii de plângere penală, cereri de demisie şi uşi blocate în Camera Deputaţilor. De aproape două săptămâni în camera inferioară a Parlamentului totul pare îngheţat în jurul unei probleme care nu-şi găseşte rezolvare. Votul asupra legii defămării, cum a numit-o presa. E contestat sistemul de vot electronic, care a costat 500 de mii de euro, desigur din bugetul statului. Aparatul tehnic spune că softul funcţionează la secundă, iar raportul întocmit de Secretariatului General al Camerei Deputaţilor arată că 17 deputaţi, chiar din tabăra PSD fie nu au votat, fie au votat greşit legea şefului de partid Liviu Dragnea. Documentul îi contrazice şi pe o serie de liberali, care susţin că au votat împotriva legii.

Ionuţ Vulpescu este unul dintre deputaţii PSD care pot fi bănuiţi fie că nu a vrut să voteze legea iniţiată de Liviu Dragnea, fie că a încercat să influenţeze rezultatul. A refuzat să clarifice situaţia.

Raportul care a analizat votul din data de 17 februarie scrie că fostul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, a votat de nouă ori. Corect o dată pentru prezenţă, şi greşit ulterior. A scos şi introdus cartela de mai multe ori într-un timp scurt, ceea ce a dat numărătoarea voturilor peste cap.

Concluzia? În mai puţin de zece minute, același vot a avut dublă interpretare. În plus, raportul conducerii Camerei arată că zece deputaţi PSD care aveau cartelele introduse în aparat, totuşi nu au votat legea şefului lor de partid.

Erau în aceeaşi situaţie şi Vlase şi alţii, alţi colegi de-ai noştri. Deci doamna ministru (Rovana Plumb, fost ministru al Muncii – n.r.) mi-a fost martor atunci când s-a votat pentru că, mă rog, nu voiam să am probleme. Să zică cineva că nu am fost de acord şi că nu am votat legea”, spune Vasile Popeangă, depuat PSD.

Semne de întrebare ridică şi votul unui alt deputat PSD. Gabriel Vlase, vicepreşedinte în Camera Deputaţilor a votat primele opt legi corect, dar nu a votat legea lui Liviu Dragnea. Alţi 19 parlamentari au procedat la fel. În plus, 14 deputaţi nu au folosit corect cartela. Printre ei, șapte de la PSD, unul de la ALDE şi patru de la PNL.

E posibil ca eroarea să fi apărut pentru că a fost introdusă invers cartela.

PSD a amenințat că va depune şi o plângere penală in REM şi a cerut demisia de onoare a celor doi secretari ai Camerei Deputaţilor. Social-democrații nu au dus însă demersurile la capăt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele trei nume care nu se sărbătoresc de Sfântul Ilie. Mulți români fac această confuzie
Digi FM
Ioana, unica fiică a lui Ion Țiriac, s-a angajat în Dubai. Cu ce se ocupă tânăra, deși tatăl ei are o avere...
Pro FM
JLo, fără filtre și editări, după un antrenament la sală. Artista, fotografiată alături de Benny Medina
Film Now
Christina Fulton, declarații după ce fiul ei a fost reținut: „Este imperativ să primească ajutorul de care...
Adevarul
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care o apărau de romani
Newsweek
O mamă refuză să mai spere că fiul dispărut în urmă cu 33 ani mai e în viață. Vrem să începem doliul
Digi FM
Fechet, ferm în scandalul urșilor: „Un animal învăţat cu felia de pizza nu va mai merge niciodată în viaţa...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
A rupt tăcerea după 25 de ani. Nicole Kidman, dezvăluiri rare despre filmul în care a jucat cu Tom Cruise...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...