Dezmățul Crăciunului la primăriile PSD și PNL. O comună cu 4000 de locuitori plătește 360.000 euro pentru chiria luminilor de Crăciun

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
A început dezmățul pe bani publici al autorităților locale pentru sărbătorile de Crăciun. Sunt, practic, ultimele Sărbători de iarnă înainte de alegerile de anul viitor, astfel că primarii se dau de ceasul morții să facă rost de cele mai bune luminițe și ornamente astfel încât ei să fie realeși în funcții.
Ursul luminos de exterior Robin, pentru care locuitorii din Valea Lupului plătesc 14.500 lei fără TVA. Sursa foto: facebook Ghirlandedegradina

A început dezmățul pe bani publici al autorităților locale pentru sărbătorile de Crăciun. Sunt, practic, ultimele Sărbători de iarnă înainte de alegerile de anul viitor, astfel că primarii se dau de ceasul morții să facă rost de cele mai bune luminițe și ornamente astfel încât ei să fie realeși în funcții. 

Anul viitor vor avea loc patru runde de alegeri, între care și cele locale, acolo unde primarii speră să fie realeși. Ei au la dispoziție banul public pe care-l vor consuma fără milă în perioada următoare. Cel mai bun prilej: Sărbătorile de Crăciun. Sistemul public de achiziții e deja plin cu anunțuri de intenție sau de atribuire a contractelor pentru ornamente de Crăciun. 

Bugetele pentru Crăciun sunt uneori exorbitante. Spre exemplu, anul acesta primăria Constanța, condusă de Vergil Chițac (PNL) a alocat suma de 900.000 de euro pentru iluminatul festiv de Crăciun și Anul Nou. 

Comuna Jucu din județul Cluj are doar circa 4000 de locuitori. Valoarea contractului de iluminat festiv în această mică localitate: 360.210 euro.  Adică 1,74 milioane de lei. Contractul dintre primăria condusă de Valentin Dorel Pojar (PSD) și firma MK Illumination a fost semnat în 2019 și este valabil și anul acesta. Din anunțul de pe SEAP aflăm că e vorba despre închirierea unor “decoratiuni festive și Iluminat festiv pe perioada Sărbătorilor de Iarnă și a Sărbătorilor Pascale, 2019 – 2023, din Comuna JUCU și localitățile componente“.

Comuna Valea Lupului este o localitate din vecinătatea municipiului Iași, iar primar este liberalul Liviu Dulgheru. Anul trecut, acesta a alocat 100.000 de lei din bugetul local pentru organizarea primului Târg de Crăciun din comună, localizat, ați ghicit, fix în fața Primăriei. Cu căsuțe de lemn, ornamente și luminițe. Iluminatul festiv a costat anul trecut 45.000 lei (circa 9300 euro). Anul acesta, banii pentru iluminat festiv de Crăciun în Valea Lupului aproape s-au triplat. Aceeași firmă din Buzău care a contractat anul trecut a primit pentru Crăciunul din 2023 suma de 119.822 lei (circa 25.000 euro). Potrivit SEAP, pachetul de iluminat festiv pentru comuna Valea Lupului conține, între altele, un “urs gigant luminos de exterior Robin, figurina premium 4 D, insertie luminoasa lumina rece, fular culoare albastra” care costă 14.500 lei fără TVA. Dar și un brad luminos de 8 metri cu lumini albastre, albe și rosii în valoare de 58700 lei fără TVA. Mai sunt niște aripi de înger de 5856 lei fără TVA și 40 de fulgi luminoși de exterior, precum și două cuburi metalice mari în formă de cadou cu fundă aurie la 3290 de lei bucata. 

La Cernavodă încă nu a fost făcută publică achiziția luminițelor de Sărbători pentru anul 2023. Dar anul trecut acestea au costat nici mai mult, nici mai puțin decât 247.318 euro. Adică 1,2 milioane de lei. Vă gândiți că poate le vor folosi și anul acesta? Nimic mai greșit. Suma de un sfert de milion de euro a fost doar pentru închirierea produselor de iluminat festiv în Cernavodă, adică montat, chirie și demontat. 

Închirierea produselor pentru iluminatul festiv pentru Sărbătorile de iarnă în Municipiul Vaslui, condus de Vasile Pavăl (PSD), a costat locuitorii acestei localități 154.625 euro. Contractul a fost atribuit firmei MK Lighting SRL, abonată de mai mulți ani la contractele cu instituțiile publice din România în ceea ce privește iluminatul festiv de Sărbători. 

231.074 euro este valoarea contractului atribuit de Primăria Oradea condusă de Florin Birta (PNL). Câștigătorul licitației este MK Illumination, cea care a câștigat și contractul din comuna Jucu. MK Illumination a câștigat și contractul de anul trecut pentru luminițe de Sărbători în Oradea, valoarea acestuia fiind de 204.897 euro (cu 30.000 euro mai puțin față de contractul de anul acesta). Firma MK Illumination a mai pus luminițe de Crăciun și în alte localități: București, Pitești, Buzău, Hunedoara, Sau Mare, Bistrița, Blaj, Sibiu. Valoarea totală a contractelor cu statul ale acestei firme este de 5,9 milioane de euro. 

Închirierea iluminatului festiv din Drobeta Turnu Severin îi costă pe locuitorii acestei localități 55.560 euro. 

La Oltenița, pachetul iluminat festiv Crăciun 2023 se ridică la circa 18.000 euro. Câteva exemplu din oferta firmei care va orna de Sărbători localitatea condusă de primarul Costinel Milescu (PNL): Renul gigant Christian - 8850 lei,  Soldat stilizat de Crăciun -5980 lei, Figurina 4D gigant  “Om de zăpadă”- 9576 lei, Figurină luminoasă 3D ” Moș Crăciun Joy”-  3576 lei. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri