Directorul Muzeului Naţional de Artă, după ce PNL i-a cerut demisia: Nu putem fi acuzaţi de lipsă de respect

Data actualizării: Data publicării:
sala tronului gov ro
Una dintre cele şocante gafe comise până acum de Viorica Dăncilă: a organizat un dineu în Sala Tronului din Palatul Regal, locul în care era aşezat acum nici un an catafalcul regelui Mihai. FOTO: gov.ro

Sala Tronului de la Palatul Regal poate fi folosită de oricine, gratuit, dacă așa dă ordin ministrul Culturii, a declarat în direct la Digi24, directorul Muzeului Național de Artă care administrează palatul.

Acesta a dezvăluit că astfel de manifestpri se întâmplă din 2013, iar precizările vin după ce PNL i-a cerut demisia lui Liviu Constantinescu.

Liberalii, mai multe voci din societatea civilă și din presă sunt scandalizați de faptul că Guvernul i-a invitat la masă pe reprezentanţii Parlamentului European, chiar în sala unde, în urmă cu un an, trupul Regelui Mihai era depus acolo pentru un ultim omagiu.

Tot ceea ce se întâmplă în spaţiile istorice din Muzeul Naţional de Artă al României, nu vorbim numai de Sala Tronului, ci şi de alte spaţii, modul de folosire al acestor spaţii este reglementat printr-un ordin al ministrului Culturii din 2013. Există două posibilităţi de folosire a acestui spaţiu: o dată pe bază de contract pentru diverse manifestări culturale, contract care se încheie de Muzeul Naţional de Artă, cu cel care solicită o astfel de manifestare sau într-un regim de gratuitate cu aprobarea Ministerului Culturii.

În cazul de faţă a fost o solicitare primită de la Secretariatul Guvernului, aprobată de ministrul Culturii, drept care Muzeul Naţional de Artă trebuia să îl ducă la îndeplinire. Nu e prima dată. În majoritatea cazurilor, evenimente cu importanţă deosebită pentru ţară, precum Summitul NATO sau vizitele unor regi - regele Suediei, al Spaniei sau regina Danemarcei, au fost efectuate astfel de manifestări în Muzeul Naţional de Artă, fost Palat Regal. În acelaşi regim, în regim de gratuitate, cu aprobarea Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii a dispus de folosirea acestui spaţiu, dar niciodată pentru botezuri sau nunţi. Activitatea în aceste spaţii, cu sau fără tarif, e controlată de Curtea de Conturi. Deci nu putem fi acuzaţi de lipsă de respect”, a declarat Liviu Constantinescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri