Disputa Iohannis - Dăncilă, aplanată de dragul UE

Data actualizării: Data publicării:
iohannis

Liderii celor 27 de state membre al Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii, au aprobat acordul privind retragerea regatului din blocul comunitar. Mai exact, şefii de stat şi de guvern au dat undă verde atât acordului care stabileşte termenii "divorţului", cât şi declaraţiei politice privind legăturile viitoare cu Londra.

Este o zi tristă şi o tragedie, a declarat preşedintele Comisiei Europene înaintea reuniunii. Asta în timp ce preşedintele României s-a declarat mulţumit de faptul că drepturile conaţionalilor din Marea Britanie vor fi protejate după Brexit.

Cel mai greu pas abia acum urmează pentru premierul britanic. Luna viitoare, proiectul său de acord privind Brexitul trebuie să primească votul Parlamentului de la Londra. O perspectivă tot mai puţin probabilă, din moment ce Theresa May se confruntă cu o opoziţie puternică inclusiv în propriul partid.

Klaus Iohannis: Nu putem să considerăm această zi o zi fericită. Evenimentul rămâne unul care pe majoritatea ne întristează. Un mare stat membru pleacă. Pentru românii aflați în Marea Britanie, el protejează românii și pe ceilalți europeni care sunt în Marea Britanie. Le sunt garantate toate drepturile pe care le-au obținut. Pot munci, studia, primi pensii, asigurări de sănătate.

Este cel mai bun acord posibil. Acesta a fost mesajul presedintelui României după reuniunea extraordinară a Consiliului European. Klaus Iohannis a susţinut că s-a insistat cu succes ca lucrurile să fie clarificate în cele mai mici detalii, astfel încât să nu existe discriminării între membrii Uniunii Europene, să nu se schimbe foarte multe lucruri pentru românii care sunt stabiliţi în Marea Britanie, iar cei care doresc să călătorască ulterior acolo să nu aibă nevoie de vize.

Aşadar, şeful statului a declarat că merită ca acest acord să fie luat ca atare şi aprobat. Pentru a se întâmpla acest lucru ar trebui să treacă de Parlamentul Britanic, apoi să fie aprobat formal de Consiliul Uniunii Europene, iar ultima etapă este este votul în Parlamentul European.

În plus, Klaus Iohannis a garatant faptul că dacă acest acord va fi aprobat, retragerea Marii Brintanii din Uniunea Eurpeană se va finaliza în timpul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

Şeful statului s-a aratat mai optimist în privinţa pregătilor pentru momentul preluării preşedinţiei, susţine că s-au făcut progrese în domeniul logistic, a avut foarte multe întâlniri şi discuţii cu privire la această temă şi nu are de gând să lase divergenţele cu Executivul să afecteze preluarea preşedinţiei.

Klaus Iohannis: Eu am divergențe în foarte multe domenii cu guverul nostru, dar nu în domeniul afacerilor europene, nu în pregătirea președinției românești pentru Consiliul UE. Trebuie să înțelegem că una e lupta politcă, alta e preşedinția pe care dorim să o avem ca una de succes. Noi colaborăm pentru președinție și ne vom prezenta bine. Nu e aceasta o problemă. Eu nu am de gând să transfer divergențele din politica internă în preşedinție. Nu cred că există astfel de preocupări nici din partea guvernamentală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri