Dosarul „Belina”. Cazanciuc și Chițoiu au sesizat ilegalitatea?

Data actualizării: Data publicării:
cazanciuc la digi

Procurorii DNA arată, când redau mecanismul trecerii Insulei Belina și Brațului Pavel la CJ Teleorman și, mai departe, la Tel Drum, cum două ministere au avizat negativ, în 2013, primul proiect de hotărâre de guvern. Motivul? Ilegalitatea demersului. Detaliile din comunicatul DNA de vineri explică audierea, în secret, de acum două zile, a unuia dintre cei doi miniștri.

„Sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv și de agrement Dunăre-Belina-Seaca, la data de 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P), o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice - Administrația Națională Apele Române, în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului județean Teleorman.

La primul proiect de hotărâre de guvern, două ministere implicate în avizare, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice au atras atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea Apelor Române a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern”, se arată în comunicatul transmis, vineri, de DNA.

Anchetatorii mai explică faptul că tocmai din cauza celor două ministere și a atenționării venite din partea lor a apărut „necesitatea” celei de-a doua hotărâri de guvern, prin care să se „creeze aparența că Insula Belina și Brațul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparțin domeniului public al statului”, astfel încât transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern și nu prin lege.

Potrivit DNA, cele două ministere, Finanțe și Justiție, nu au avizat HG 858/2013, prin care s-a creat aparența legalității și s-a pregătit terenul pentru transferul Insulei Belina și a Brațului Pavel.

La momentul respectiv, șefi ai celor două ministere erau Daniel Chițoiu (atunci membru PNL, azi membru ALDE), respectiv Robert Cazanciuc (PSD).

Și, astfel, se explică audierea de acum câteva zile a lui Robert Cazanciuc la DNA. Dar și modul în care s-a făcut această audiere: în secret, fără a mai fi anunțată presei, și cu folosirea unei alte intrări în sediul DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a închis o celebră insulă turistică. Mulți își făceau vacanțele acolo, care e motivul FOTO
Digi FM
Courteney Cox face furori pe „Dancing in the Dark”, hitul lui Springsteen. Dansul ei a strâns peste 1,5...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Anne Hathaway nu mai consumă alcool de cinci ani. Ce a făcut-o pe actriță să ia această decizie: „Au nevoie...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Anunț important de la Casa de pensii. Care pensionari trebuie să depună acte până la final de iunie?
Digi FM
Cea mai mare dorință a lui Celine Dion: „Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!”. Artista luptă cu o...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Cât de tare îi seamănă tatălui său! Fiul de 20 de ani al lui Russell Crowe, pozat de unul singur în Australia...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...