Elena Băsescu s-a plâns la Bruxelles că PNL încalcă drepturile romilor

Data publicării:
elenabasescugafeazadinnouinplenu-1368971763

Scandalul a pornit de la deputaţii PNL Grigore Crăciunescu şi Mircea Dolha. Ei au propus ca prin Constituţie să se interzică folosirea cuvântului "român", dar şi a derivatelor, precum "rom", în denumirea minorităţilor din ţara noastră. 

Este cunoscută astăzi imaginea pe care o avem noi în Europa datorită faptului că o minoritate din România foloseşte o prescurtare, un derivat din cuvântul român sau România şi acest lucru ne face foarte mult rău”, a spus deputatul PNL Grigore Crăciunescu.

Acesta recunoaşte că amendamentul în cauză are o ţintă precisă: „Este vorba despre ţigani, care este o denumire cunoscută în toată Europa, gipsy”.

Propunerea celor doi liberali a fost reclamată comisarului european Viviane Reding de către europarlamentarul PDL Elena Băsescu. Nici colegii din Parlamentul de la Bucureşti nu au primit mai bine amendamentul liberalilor.

Noi vorbim limba rromanii, nu vorbim limba ţigănească. Prin denumirea de rom nu consider că am încălcat vreun drept sau vreun statut sau am lezat cumva cetăţenii români”, afirmă Nicolae Păun, deputat al minorităţii rome.

„Nu este ceva care poate fi susţinut într-o ţară democratică în secolul XXI, într-o ţară europeană, ca să nu spun că este o prostie”, crede şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Controversa numelui acestei comunităţi a dus, în 2012, şi la modificări în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române. Cuvântul "rom" a devenit definitoriu pentru această etnie, în timp ce cuvântul "ţigan" a căpătat o conotaţie negativă.

Însă nu toţi reprezentanţii acestei etnii văd lucrurile în acest fel.

Eu cred că nu ne va deranja să ni se spună ţigani cum ni s-a spus până acum. Numai că atunci când spui cuvântul ţigan trebuie să-l spui pe o voce mai caldă, mai dulce”, crede Nelson Bambaloi, consilier pe problemele romilor în cadrul Prefecturii Dolj.

Nu este pentru prima dată când numele acestei minorităţi ajunge motiv de scandal. Fostul deputat PDL Silviu Prigoană a propus eliminarea noţiunii de rom şi reintroducerea celei de ţigan. Propunerea sa a fost însă respinsă atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor şi a fost acceptată doar de Academia Română.

Termenul "rom" pentru comunitatea originară din nord-vestul Indiei a fost impus oficial în 2000, de Guvernul Mugur Isărescu, în urma unui memorandum semnat de Petre Roman, ministrul de Externe de atunci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri