Sari la conținut

EXCLUSIV. Impresiile lui Ion Iliescu după prima întâlnire cu soții Ceaușescu: El avea o minte vioaie, ea era limitată total

Era în altă generație. El a fost prieten cu fratele tânăr al tatălui meu, erau cam din aceeași generație. Și el, și Elena Ceaușescu. Au făcut parte dintr-un grup de tineri comuniști, încă dinainte de 1944. Percepeam limitele sale intelectuale, dar era – dintre cei de atunci cu pretenții la conducere – cel mai înzestrat din acest punct de vedere. Din păcate, cu limite intelectuale”, a spus Ion Iliescu, la Digi24.

Fostul președinte a afirmat că, în schimb, Elena Ceaușescu „era limitată total”.„Ea era, la început, modestă în plan mental față de el, care era o minte vioaie, dar n-avea cultura necesară. Ea nu avea nici una, nici alta. În ciuda titlurilor pe care și le-a asumat după aceea, era limitată total. Nu cred că ea a citit ceva vreodată, vreo carte, dar i-a plăcut să acumuleze titluri științifice”, a declarat Ion Iliescu.

Acesta a apreciat că fostul dictator „era o minte capabilă”. „El, realmente, era o minte capabilă, însă un om limitat intelectual și cu ambiție. Adică omul care se simțea depășit pe plan intelectual, dar care voia să fie șeful. Și a și găsit sprijinul necesar. Maurer (Ion Gheorghe Maurer, n.r.) nu a îndrăznit să i se contrapună”.