Finanțare din PNRR pusă în pericol. Ciucă: Contractele pentru metroul din Cluj și 27 de spitale trebuie încheiate până la sfârșit de an

Data actualizării: Data publicării:
spital-medic-asistenta-foto-captura-digi24-tv
Imagine cu caracter ilustrativ: Captură video Digi24

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că, pentru a nu pierde finanțarea din PNRR acordată proiectului metroului din Cluj-Napoca și celor 27 de spitale din țară, contractele ar trebui încheiate până la sfârșitul anului 2023, astfel încât lucrările să fie finalizate până în iunie 2026. În ceea ce privește întârzierea proiectului privind campania de împădurire și reîmpădurire, Ciucă a spus că „împăduririle depind de noi toți și aici cred că putem să dăm un exemplu personal de mobilizare a noastră ca cetățeni”. 

„Știu despre ce este vorba, este vorba despre spitale, metrou. Proiectul de la Cluj este un proiect al autorității locale și din ce știu, din discuțiile pe care le-am avut cu domnul Emil Boc, procedura este în derulare, contractul este până la finele acestui an. Contractele și pentru metrou și pentru celelalte 27 de spitale trebuie finalizate până la finele lui 2023, astfel încât să existe spațiu ca până în luna iunie 2026 sa fie finalizate. În acest moment, cel puțin 8 spitale din cele 27 au contractele semnate. Ele nu sunt spitale de anvergură, cu excepția a două sau trei dintre ele care din analiză proprie ar necesita o muncă continuă până la finalizare, dar celelalte care prevăd componenta de renovare, retehnologizare sau completarea unor spații în spitalele deja existente, acelea trebuie făcute. 

Împăduririle depind de noi toți și aici cred că putem să dăm un exemplu personal de mobilizare a noastră ca cetățeni cărora le pasă de ceea ce se întâmplă cu mediul înconjurător și să putem să derulam programele de împădurire. Sigur, responsabilul principal este Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor”, a precizat Nicolae Ciucă în conferință de presă, după o întâlnire cu membrii organizației PNL Gorj.

Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a confirmat raportul Băncii Mondiale, consultat de G4Media.ro, care arată „un risc critic” ca România să piardă trei mari proiecte din PNRR. Este vorba despre metroul din Cluj-Napoca, cele 27 de spitale și secții spitalicești noi, dar și campania de împădurire și reîmpădurire.

Riscul major vine din întârzierea diferitelor stadii ale proiectelor (studii, lansarea licitațiilor, începerea lucrărilor), potrivit documentului citat. Toate aceste proiecte trebuie terminate până la finalul anului 2026, când se încheie finanțarea din PNRR.

Într-o declarație pentru Ecopolitic, Boloș a spus: „Într-adevăr avem acest raport al Băncii Mondiale, făcut de către experți și evaluează riscul pe care l-am avea pentru implementarea proiectelor din PNRR. A fost discutat și este în curs discuția aceasta cu reprezentanții Comisiei Europene, să vedem câte se vor valida din acele sume. 6 miliarde de euro e un buget imens, nu știu cât se va valida și cât va rămâne în final”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...