Exclusiv Geoană, primul în sondaje, despre șansele unui independent la prezidențiale: E prima dată în 30 de ani când românii preferă altceva

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2023-11-24 195045
Mircea Geoană. Foto: Captură video Digi24

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că românii din țară și cei din diaspora își doresc un președinte mai puțin dependent de partidul său politic și susține că un candidat independent poate câștiga alegerile prezidențiale din 2024. Favorit în sondaje, Geoană a spus, vineri seară, în cadrul emisiunii LIVE cu Rotaru și Kiss, de la Digi24, că „pentru prima oară în 30 de ani lumea din România ar prefera altceva, pe altcineva, cu un alt mod de operare”. În ce privește o candidatură la prezidențiale, Geoană spune că discuții în acest sens vor exista după ce „termină jobul la NATO”.

Mircea Geoană susține că un președinte mai puțin dependent de partidul său ar putea să aibă poporul ca aliat. 

„Când vorbesc despre un candidat independent o spun în dublu sens, independent, dar în același timp nedependent. Eu am condus un partid mare și am văzut și președinți în funcție în ultimii 20-30 de ani și de asta îmi dau seama că probabil o soluție pentru a putea să dai președintelui viitor, pe cine vor alege românii de acasă și din afară, anul următor, dacă i-ai da un pic mai multă lipsă de dependență față de modul în care partidul lui funcționează, care trebuie să lucreze, ai nevoie de partide, ele sunt o formă esențială a democrației, trebuie să lucrezi cu o majoritate și cu opoziția.

Dar președintele României trebuie să reprezinte mai mult decât un partid politic și din păcate de foarte multe ori, în ultimii 20-30 de ani, președinții aleși au rămas mai degrabă dependenți de partidul care i-a propulsat. Hai să încercăm și altceva, nu e nevoie neapărat de mine, să vedem dacă un președinte oarecum deasupra partidelor ar putea să aibă poporul ca aliat și să nu fie dependent de aceste partide. Și se poate să vorbească și să impună partidelor o cale mai de succes de urmat pentru întreaga Românie”, a spus Mircea Geoană.

Despre o candidatură la prezidențiale, el a spus: „Asta e propunerea mea, ce voi face eu, până nu termin jobul la NATO, nu o să obțineți de la mine mai mult decât v-am spus până acum. Îmi văd de treabă la NATO. Facem o succesiune profesionistă către noua conducere la NATO, secretarul general și eu, nu vom pleca în același timp, ăsta e un lucru clar. Și de atunci încolo putem discuta despre orice plan de viitor”.

Întrebat dacă un candidat independent are șanse să câștige alegerile prezidențiale, Geoană a răspuns: „Într-un fel de gândire oarecum clasică, tradițională, pentru multă vreme am fost absolut convins că fără un partid relativ semnificativ e foarte greu să izbândești. Eu văzând ce se întâmplă în țară și sociologic în țară și în diaspora, eu cred că pentru prima oară în 30 de ani este un culoar clar, majoritar, în care lumea din România ar prefera altceva, pe altcineva, cu un alt mod de operare.

Este acest lucru realizabil din punct de vedere electoral? Asta e o altă întrebare, dar eu cred că din punct de vedere al apetitului românilor pentru a încerca și altceva decât ce am văzut în mod repetitiv în ultimii 30 de ani, eu cred ca este loc masiv pentru o altă încercare de a veni cu un alt răspuns și a nu repeta aceleași entuziasme sau votul pentru răul cel mai mic și după aia o uriașă dezamăgire care a venit invariabil tocmai din această limitare a rolului unui președinte de a fi de fapt liderul unui singur partid în loc să fie reprezentantul întregii națiuni. Asta e diferența pe care o putem face”.

Potrivit unui sondaj INSCOP, realizat la începutul lunii noiembrie, la comanda News.ro, Mircea Geoană este favorit la alegerile prezidențiale, din postura de candidat independent.  El este urmat de Marcel Ciolacu - candidat PSD-PNL, George Simion, Elena Lasconi şi Diana Şoşoacă. Sondajul a fost realizat înaintea deciziei PNL de a merge singur în alegerile de anul viitor şi înaintea scandalului Lasconi-USR.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri