Guvernele României şi Republicii Moldova, în şedinţă comună

Data actualizării: Data publicării:
grindeanu guvern 170104_GUVERN_10_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernele României şi Republicii Moldova se reunesc joi, la Piatra Neamţ, în şedinţă comună, care va fi urmată de un prânz de lucru la Mănăstirea Agapia.

sorin grindeanu govro

Şedinţa comună va fi precedată de o întâlnire a premierilor Sorin Grindeanu şi Pavel Filip. Reuniunea se va desfăşura la sediul Consiliului Judeţean Neamţ, iar la final cei doi prim-miniştri vor susţine declaraţii de presă.

Conform programului oficial, delegațiile vor vizita apoi Mănăstirea Agapia, unde vor avea şi un dejun de lucru.

Şedinţa comună a celor două Guverne se desfăşoară şi în contextul marcării, pe 27 martie, a unirii în 1918 a Basarabiei cu România.

Şedinţe comune ale celor două Executive au mai avut loc în 2012, la Iaşi şi Bucureşti, şi, de asemenea, în 2015, la Neptun.

Alegerea municipiului Piatra Neamţ pentru desfăşurarea şedinţei comune din acest an a generat controverse. În răspunsul trimis primarului din Iaşi, premierul Sorin Grindeanu susţine că alegerea municipiului Piatra Neamţ ca loc de desfăşurare pentru şedinţa comună nu trebuie gândită în cheia competiţiei şi că următoarea reuniune de acest gen va avea loc la Iaşi.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a afirmat, marţi, că este un afront faptul că şedinţa comună a guvernelor din România şi Republica Moldova are loc la Piatra Neamţ, şi nu la Iaşi, afirmând că a trimis o scrisoare în acest sens premierului Sorin Grindeanu şi că aşteaptă explicaţii din partea acestuia. El a mai spus că o şedinţă comună a celor două guverne ar trebui să aibă loc la Iaşi, în "fieful oamenilor de cetăţenie moldovenească”. Edilul ieşean a afirmat că speră ca măcar şedinţa comună de anul viitor să fie programată la Iaşi, în anul în care este sărbătorit centenarul Marii Uniri.

Luni, liderul PSD Iaşi Maricel Popa îi acuza de oportunism politic pe cei care spuneau că este o greşeală că şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova are loc la Piatra Neamţ şi nu la Iaşi, precizând că decizia guvernului român arată maturitate politică şi normalitate.

Tot luni, deputatul PSD de Iaşi Silviu Macovei i-a cerut premierului Sorin Grindeanu explicaţii "solide” privind faptul că şedinţa comună a guvernelor român şi moldovean are loc la Piatra Neamţ, şi nu la Iaşi, arătându-se surprins de o astfel de decizie.

Aflat sâmbătă la Iaşi, liberalul Ludovic Orban a declarat că a aflat cu stupoare că PSD a uitat că Iaşiul este capitala Moldovei, întrucât şedinţa comună a guvernelor României şi Republica Moldova va avea loc la Piatra Neamţ, şi nu la Iaşi, "locul natural” pentru o asemenea reuniune, el calificând acest lucru drept o greşeală politică.

viewscnt(sursa: News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri