Guvernul ar putea plafona sporurile bugetarilor la 20% din fondul total al salariilor

Data publicării:
Interest rate and rising inflation concept. Red percentage symbol with a stack of coins. 3D Rendering
Foto: Profimedia Images

Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a declarat, marți seară, la Digi24, că în cadrul reformei salarizării cuprinse în PNRR Guvernul discută despre o reducere a sporurilor bugetarilor la un plafon de 20% din fondul total de salarii. 

„Dacă mă întrebați din punctul de vedere al mandatului care s-a dat reprezentanților Guvernului, este dat pentru sistemul de sporuri, acel plafon de 20% ca să se aplice la fondul total de salarii și nu la salariul de bază. Acesta este mandatul dat de către Guvernul României. 

Pe legea salarizării și pe ceea ce înseamnă această negociere pentru acest plafon, va trebui să avem foarte bine fundamentate circumstanțele obiective. 

Dacă aplicăm la fondul total de salarii cei 20%, înseamnă că avem o limită maximă a fondurilor pe care le alocăm pentru sporuri”, susține Marcel Boloș. 

El confirmă scăderea sporurilor pentru anumiți salariați. 

„Acest lucru îl așteaptă toți bugetarii. Din 50% sau 80% sporuri să revii la plafonul de 20%, toată lumea înțelege acest lucru și se așteaptă la această reducere a plafonului maxim”, a afirmat oficialul din Guvern.

De asemenea, Guvernul vrea ca în PNRR să înlocuiască plafonul de cheltuieli însumând 9,4% din PIB pentru sistemul de pensii - ce cuprinde și pensiile speciale - cu un indicator care, în aceeași măsură, să aducă „disciplină financiară”, dar fără a afecta posibilitatea de actualizare sau majorare a pensiilor pe viitor, a declarat, la Digi24, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. El susține că, în PNRR, plafonul de 9,4% din jalonul reformării sistemului public de pensii este pe 50 de ani, un „termen foarte lung”, potrivit ministrului.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri