Guvernul renunță la reducerea plafonului pentru plata cash, după o ședință de Coaliție. Ciolacu: „Vor fi două excepții”

Data actualizării: Data publicării:
marcel ciolacu si nicolae ciuca
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, Nicolae Ciucă. FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Liderii Coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, anunță că vor renunța la reducerea plafonului pentru plățile cash, după o ședință în care au analizat propunerea ANAF adoptată deja, și care ar fi trebuit să intre în vigoare pe 11 noiembrie. „Datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită”, a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Acesta precizează că vor fi, însă, două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.

„Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători și de oamenii simpli, fără excepție. În ultimele zile am avut mai multe discuții cu aceștia, cât și cu mediul de afaceri și cu reprezentanții sistemului bancar. Și mi-au spus anumite lucruri de bun simț legate de măsurile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor legate de cash. Acești oameni nu sunt evazioniști, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această țară!

Prin urmare, în prima ședință de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern!

Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.

Am însă un mesaj pentru evazioniștii care au profitat de această discuție din spațiul public: voi veni peste voi! Voi veni și vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituțiilor statului, vă voi scoate de peste tot! Așa cum am început războiul cu cei care distrug viețile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veți scăpa”, a transmis Marcel Ciolacu.

Și președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat pe Facebook decizia luată în Coaliție.

„Am avut, astăzi, la nivelul conducerii Coaliției o analiză aplicată asupra măsurii privind plățile în numerar. În urma dialogului nostru, am convenit o serie de modificări necesare, care să contribuie la protejarea mediului de afaceri și a cetățenilor de bună credință. Astfel, toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.

Pe de altă parte, am convenit, împreună, că vom continua cu fermitate lupta cu evaziunea fiscală în România și vom promova, de comun acord, măsuri în acest sens”, a scris Ciucă.

Decizia vine după o dezbatere publică de câteva săptămâni în legătură cu reducerea plafonului pentru plățile cash. Zilele trecute, premierul declara că măsura a fost propusă de ANAF și că la momentul adoptării nu au fost lideri din coaliție care să se opună. Ulterior, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că nu a fost de acord cu această măsură.

Lista cu modificările pentru plățile cash propuse inițial de guvern. Care sunt plafoanele în vigoare și unde pot fi găsite

Plafoanele pentru plata „cash” au fost inițial publicate de ministerul Finanțelor pe 19 septembrie 2023, în cadrul „proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”. Întregul proiect poate fi consultat aici.

Proiectul își propunea să modifice actualele plafoane privind plata cash stabilite în legea 70/2015 referitoare la operațiunile de încasări și plăți în numerar.

  •  încasări de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană; (plafonul prevăzut din legea 70/2015 e de 5.000 de lei/persoană)
  • încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzutela art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană (plafonul, în prezent, e de 10.000 de lei/persoană)
  • plăți către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi (plafoanele din prezent: 5.000 și 10.000)
  • plăți către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei (actualul plafon din legea 70/2015, în vigoare: 10.000 de lei)
  • plăți din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare (vechiul plafon: 5.000 de lei) - modificarea rămâne în vigoare, conform premierului Ciolacu

Totodată, guvernul Ciolacu a propus introducerea unui nou articol, referitor la așa-numitul „plafon de casă” - Această modificare va rămâne, de asemenea, în vigoare.

(1) „Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.
(2) Se admite depăşirea acestui plafon numai cu sumele aferente plăţii salariilor şi a altor drepturi de personal, precum şi a altor operaţiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.
(3) Sumele în numerar care depăşesc nivelul stabilit conform alin. (1) vor fi depuse în conturile bancare ale persoanelor respective în termen de două zile lucrătoare.

Lista cu toate „plafoanele” pentru plățile cash, stabilite în legea 70/2015, care e încă în vigoare - poate fi consultată aici.

Editor : Mihnea Lazăr | Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri