Hotnews: Eduard Hellvig ar putea deschide lista PNL pentru europarlamentare. El a cerut mână liberă pentru alegerea candidaților

Data publicării:
Eduard Hellvig
Eduard Hellvig, fostul șef al SRI. FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea

Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, ar fi avut discuții în cadrul PNL pentru a intra primul pe listă în competiția pentru Parlamentul European, potrivit unor surse politice, citate de HotNews.ro. Hellvig ar fi cerut liberalilor să îi dea mână liberă pentru a-și forma echipa cu care va candida la europarlamentare. Pe lista candidaților eligibili doriți de fostul șef al SRI s-ar regăsi actualul ministru de Externe Luminița Odobescu, comisarul european Adina Vălean, europarlamentarul Siegfried Mureșan, dar și miniștrii Educației și Internelor, Ligia Deca și Cătălin Predoiu.

Însă sursele citate mai arată că Luminița Odobescu vizează de fapt postul de comisar european pe Extindere și face lobby intens pentru aceasta poziție. Odobescu ar avea susținerea lui Eduard Hellvig, care o dorește pe un loc eligibil la Parlamentul European.

Totodată, Klaus Iohannis a negociat cu PSD susținerea sa pentru funcția de Înalt Reprezentant European, însă România nu poate obține două funcții atât de importante deodată - cea de Înalt Reprezentant și cea de comisar pe Extindere.

Hellvig s-ar folosi de alegerile europarlamentare pentru a ajunge în cursa pentru prezidențiale

Intențiile lui Hellvig sunt cunoscute doar de câțiva oameni din PNL, discuțiile având loc într-un cerc extrem de restrâns. Intrarea în competiția pentru Parlamentul European face parte dintr-un plan mai amplu al liberalilor, care ar avea drept scop să-l propulseze pe fostul șef al SRI în funcția de candidat PNL la prezidențiale. Hellvig urmărește să își construiască o echipă de profesioniști care să-l conducă direct în cursa pentru Cotroceni, odată cu validarea mandatului său de europarlamentar.

"Alegerea lui Hellvig pe prima poziție la Parlamentul European l-ar valida pe acesta într-o competiție electorală în fața partidului, dar și la nivel european", susțin sursele HotNews.ro.

Demisia lui Hellvig din fruntea SRI a dat naștere la o serie de speculații despre o eventuală candidatură a sa la prezidențiale, din partea PNL. Însă, până în prezent, partidul nu a dorit să confirme aceste zvonuri, lăsând să se înțeleagă că Nicolae Ciucă este opțiunea liberalilor pentru prezidențiale. Cu toate acestea, liberalii au avut așteptări ca, odată plecat de la SRI, Hellvig să revină în partid.

Hotnews.ro a încercat să confirme oficial informațiile, dar liderii importanți ai partidului - Lucian Bode, Dan Motreanu și Rareș Bogdan - au negat sau au evitat să comenteze.

Informația că Eduard Hellvig este luat în calcul pentru europarlamentare a fost publicată și de news.ro.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri