VIDEO Imagini cu spionul rus expulzat din România, postate pe internet

Data actualizării: Data publicării:
spionul rus la bucuresti
Alexey Grishaev, alături de un presupus cetățean român de la care ar fi încercat să obțnă informații. Sursa: Captură video

Chiar în ziua în care autoritățile din Bulgaria au anunțat că suspectează șase cetățeni ruși agenți GRU de implicarea în atacuri cu bombă la fabrici de muniție și armament de pe teritoriul țării, au apărut pe internet imagini cu cetățeanul rus expulzat zilele trecute din România pentru acuzații de spionaj militar. Acuzații de spionaj rusesc au fost formulate și în Cehia, care a expulzat și ea diplomați ruși. 

Alexey Grishaev, fost adjunct al atașatului militar al ambasadei Rusiei la București, apare într-un clip care poartă titlul „Caracatița spionilor ruși în Europa de Est”, în mai multe fotografii alături de ambasadorul Valeri Kuzmin dar și de persoane despre care se susține că ar fi contactele românești ale spionului, respectiv cetățeni români de la care ar fi încercat să obțină informații. 

Grishaev ar fi, potrivit informațiilor Digi24, agent GRU - serviciul de informații al Armatei Federației Ruse, și ar fi urmărit să obțină de la persoane din România informații din domeniul militar, despre activitatea forțelor NATO și despre interesele aliaților europeni și americani ai României.

El a fost declarat persona non grata pe teritoriul României și a fost expulzat. Ambasadorul Rusiei în România a avut o reacție virulentă față de pierderea lui Grishaev, iar purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Rusiei a amenințat cu expulzarea simetrică a unui oficial român de la Moscova. 

Praga a acuzat serviciile speciale ruse că au fost implicate în plănuirea unui atac cu bombă la un depozit de armament ceh din 2014, iar în urma acestui conflict diplomatic s-a ajuns la expulzări succesive de diplomați de ambele părți ale conflictului. Kremlinul a negat acuzațiile pe care le-a calificat drept „absurde”. Inclusiv Bulgaria a expulzat diplomați ruși în solidaritate cu Cehia.

Guvernul ceh a expulzat la 17 aprilie 18 diplomaţi ruşi după ce investigaţiile efectuate au confirmat participarea Rusiei la „cel mai mare atac pe teritoriul ceh după 1968”, potrivit declaraţiei şefului comisiei parlamentare cehe pentru afaceri externe, Ondrej Vesely, care s-a referit la explozia produsă la depozitul de muniţii de la Vrbetice.

În replică, Rusia a expulzat 20 de diplomaţi cehi, 5 polonezi şi 3 slovaci, după ce guvernele acestora expulzaseră la rândul lor diplomaţi ruşi ca gest de solidaritate faţă de Praga.

Bulgaria a anunțat joi, din nou, expulzarea unui diplomat rus. 

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri