Sari la conținut

Încep consultările la Cotroceni pe tema legilor siguranţei naţionale

 

Klaus Iohannis a trimis, joi, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislaţiei în domeniul securităţii naţionale. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

Consultările vor începe marţi, la ora 10.00, prima delegaţie fiind cea a PSD, urmată de PNL, la ora 11.00, şi UDMR, la ora 12.00.

Miercuri vor veni la Palatul Cotroceni UNPR, de la ora 10.00, ALDE, de la ora 11.00, şi grupul minorităţilor naţionale, de la ora 12.00.

Delegaţia social-democraţilor va fi condusă de Liviu Dragnea şi vor mai face parte Valeriu Zgonea, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu - fost ministru al comunicaţiilor, şi preşedintele comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, Georgian Pop.

”Capacitatea investigativă a statului român trebuie să fie păstrată sau întărită, ţinând cont de realităţile nefericite, atât din apropierea noastră, cât şi din alte zone ale globului. În acelaşi timp, drepturile fundamentale ale cetăţeanului nu trebuie să fie afectate”, a declarat, luni, Liviu Dragnea.

Delegaţia PNL va fi condusă de cei doi copreşedinţi, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, cărora li se vor adăuga secretarul general, Ilie Bolojan, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu şi purtătorul de cuvânt, Ionuţ Stroe.

"Cadrul legislativ pe problema securităţii este unul depăşit. Vorbim de legi din anii '90 care şi-au atins perioada de valabilitate şi care trebuie actualizate pentru că sunt dinaintea intrării României în diferite structuri, cum ar fi UE, NATO şi ne confruntăm în 2016 cu provocări noi la nivel regional şi internaţional, cu ameninţări noi. Din acest motiv, o discuţie pe această temă este mai mult decât necesară”, a declarat, vineri, Alina Gorghiu.

Aceasta a precizat că PNL va merge la discuţii "cu bune intenţii”. "Vom discuta despre principii, pentru că nu avem un pachet de legi care să ne fi parvenit în acest moment. Vă asigur că va exista un echilibru clar între nevoia de respectare a drepturilor şi libertărilor cetăţenilor şi nevoia de apărare a ideii de siguranţă”, a mai spus Gorghiu.

Copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, a anunţat că delegaţia ALDE care va participa la consultările de la Palatul Cotroceni, pe tema pachetului de legi privind securitatea naţională, va fi condusă de Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Constantin, Teodor Meleşcanu, Bogdan Ciucă şi Daniel Barbu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, la Cluj, că va susţine ideea de găsire a unui echilibru, astfel încât să nu se ajungă la sacrificarea unor libertăţi fundamentale în favoarea asigurării securităţii cetăţenilor.

”Cred că în orice situaţie, această dispută între securitate şi libertate nu trebuie să meargă acolo încât drepturile fundamentale să fie sacrificate. Securitatea este importantă pentru ţară şi cetăţeni, mai ales când există ameninţări ca cele de care se loveşte Europa, dar nu putem sacrifica pe altarul securităţii aceste drepturi fundamentale. Trebuie găsită o soluţie, se poate găsi o soluţie”, a spus preşedintele UDMR.

El a mai afirmat că susţine interzicerea cumpărării cartelelor preplătite fără un act de identitate, fapt care nu reprezintă însă încălcarea unor libertăţi.

”Susţin interzicerea cumpărării cartelelor fără act de identitate şi nu văd aici nicio problemă. Nu cred că aici dreptul la libertate este încălcat. Dacă dumneavoastră cumpăraţi un abonament, daţi actul de identitate”, a spus Kelemen Hunor.