Iohannis: Adoptarea Codului Administrativ prin OUG arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii

Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-presidency2
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis consideră că adoptarea Codului Administrativ prin OUG este un „ grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România” și că PSD vrea să demonstreze că „sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernăr”, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

După doi ani în care a încercat prin toate mijloacele să îngenuncheze Justiția de dragul unor corupți, PSD vrea acum să distrugă Administrația de dragul baronilor locali. Este extrem de grav că o lege esențială precum Codul Administrativ, care înglobează sute de reglementări, cuprinse în prezent în mai multe acte normative, și care reprezintă practic baza legală a administrației publice din România, a fost adoptată de către Guvern prin Ordonanță de Urgență. OUG este un instrument prevăzut în Constituție în mod explicit doar pentru situații extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată”, se arată în comunicat.

Iohannis avertizează Guvernul că ordonanțele de urgență nu mai trebuie folosite excesiv, „în condițiile în care cetățenii s-au exprimat atât de clar pe 26 mai pentru nevoia de transparență și predictibilitate în legiferare”.

Arhitectura de funcționare a întregii administrației publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod Administrativ. Nu există niciun argument și nicio justificare pentru adoptarea acestei Ordonanţe, care reprezintă un atentat la adresa întregului sistem administrativ”, arată președintele.

Iohannis consideră că dezbaterea Codului Administrativ, „de altfel absolut necesară, trebuie făcută de către Parlament, transparent și în urma unui amplu dialog social. Un act de o asemenea amploare și cu un asemenea impact este obligatoriu să fie elaborat de către unica autoritate legiuitoare a țării și nu de către Guvern, care, prin OUG, face un grav exces de putere, forțând limitele Constituției”.

Credibilitatea și buna-credință ale PSD de a face singuri reforme, indiferent de domeniu, sunt nule, iar intervențiile catastrofale ale PSD în legislația penală și fiscală sunt cele mai edificatoare exemple. Președintele Klaus Iohannis evidențiază că, după modificarea prin Ordonanță de Urgență a legislației în privința alegerii președinților de consilii județene, adoptarea Codului Administrativ prin OUG arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii. PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă”, mai arată președintele.

Guvernul a adoptat în ședința de astăzi Codul Administrativ, prin ordonanță de urgență. Proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri