Iohannis, despre aderarea la Schengen: Mai este cale lungă. Suntem, momentan, la pachet cu Bulgaria și asta complică negocierile

Data actualizării: Data publicării:
iohannis face declaratii
Iohannis, despre o funcție la vârful UE: Ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din est. Foto: presidency.ro

„Pentru România avem asigurări din partea tuturor, în afară de Austria”, a spus Klaus Iohannis, miercuri, cu privire la aderarea României la spațiul Schengen. „Se poartă negocieri, dar, sincer, mai este cale lungă”, a adăugat președintele, care este prezent la Summitul Balcanii de Vest - Uniunea Europeană, care are loc miercuri, şi la Consiliul European, joi şi vineri.

„Dosarul Schengen este un dosar european care nu a mers aşa cum a trebuit. În cazul nostru, anul trecut, cam tot la începutul iernii, Austria a refuzat să acorde un vot pentru intrarea României în Schengen. De atunci toată lumea negociază pe absolut toate palierele. Acum a apărut o oarecare flexibilizare a poziţiei austriece, însă vreau să fim foarte sincer aici mai este cale lungă şi este nevoie de multe negocieri şi multe discuţii. Aici intervin sigur ministerele, Externele, Internele şi reprezentanţa noastră din Bruxelles care s-a implicat exemplar în toate discuţiile. Nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România. Este nevoie de foarte, foarte multe negocieri în continuare”, a afirmat Klaus Iohannis.

Chestionat cât de securizată susţinerea aderării României la Schengen din partea celorlate state şi dacă ar putea Ungaria să pună beţe în roate, şeful statului a răspuns: „Nu există pericolul ca Ungaria să pună beţe în roate României”.

„Aceste chestiuni au fost discutate şi nu avem semnale nici de la alte state că s-ar opune intrării în Schengen din partea României. Pe de altă parte, este cunoscut faptul că noi suntem trataţi momentan, ala este procedura, la pachet cu Bulgaria, şi acest lucru complică negocierile fiindcă ele se vor purta cel puţin în trei sau în patru, dar în foarte puţine situaţii negocierile se vor purta în bilateral, cum se spune direct. Deci încă un punct complicat. Totuşi pentru România avem asigurări din partea tuturor, în afară de Austria care încă mai are anumite chestiuni care trebuie clarificate în negocieri care vor dura”, a mai precizat preşedintele Iohannis.

Întrebat dacă exclude posibilitatea unui Consiliu extraordinar până la sfârşitul acestui an, Klaus Iohannis a replicat: „Nu, nu exclud aşa ceva”.

„Dacă se ajunge la un compromis acceptabil, atunci cu siguranţă există deschidere pentru a avea nu Consiliu extraordinar şi pentru a închide chestiunea. Deci nu în asta stăm, ci în fondul problemei”, a concluzionat şeful statului.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri