Iohannis, despre criza ruso-ucraineană: Suntem pregătiţi pentru orice scenariu

Data publicării:
klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Paris, că urmăreşte cu foarte mare atenţie şi în timp real evoluţiile după incidentul ruso-ucrainean din largul Crimeei, precizând că autorităţile române sunt pregătite pentru orice scenariu, dar a dat asigurări că pentru români nu există niciun pericol. El a îndemnat părţile să trateze lucrurile cu calm.

klaus iohannis

Întrebat de jurnalişti, preşedintele a precizat că a solicitat să fie informat de întreaga evoluţie şi aşa s-a întâmplat, fiind informat de serviciile de informaţii.

„O reacţie oficială a României a fost emisă de MAE, după consultare prealabilă şi în continuare evident că urmărim cu foarte mare atenţie şi în timp real evoluţiile. Noi suntem pregătiţi pentru orice scenariu, pentru orice măsură, dar, aşa cum şi alţiaţii noştri din NATO şi prietenii noştri din UE au afirmat, şi noi suntem de aceeaşi părere. Am rugat părţile implicate să trateze cu calm incidentul, să meargă spre detensionare. În acest moment urmărim în continuare ce se întâmplă şi vom fi pregătiţi să acţionăm proporţional”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a dat asigurări că, pentru români, nu există niciun pericol.

Şeful statului ucrainean Petro Poroşenko a semnat luni un decret prin care instaurează legea marţială pe o perioadă de două luni, a anunţat preşedinţia, după ce Rusia a atacat şi capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, transmite Reuters. Pentru ca decretul să intre în vigoare, este necesar să primească unda verde a Parlamentului, care-l dezbate luni. Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acuzat luni Ucraina că foloseşte „metode periculoase” în Strâmtoarea Kerci, la o zi după un incident armat fără precedent în urma căruia Marina rusă a capturat trei nave ucrainene, relatează AFP. Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte luni de urgenţă, potrivit unor diplomaţi, care au precizat că reuniunea a fost reclamată de cele două ţări. Moscova a cerut ca reuniunea să aibă loc la ora locală 11.00 (18.00, ora României), a precizat aceeaşi sursă pentru AFP. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut luni Rusiei să elibereze „imediat” atât marinarii ucraineni, cât şi navele ucrainene capturate într-un grav incident armat la Marea Neagră, relatează The Associated Press. MAE îşi exprimă îngrijorarea faţă de criza izbucnită după ce nave ucrainene au fost atacate şi sechestrate de forţe ruseşti şi consideră că agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri