Iohannis despre rotația președinților: „Nu se joacă la masa verde”. Despre alegeri comasate: „Să ia o decizie cât se poate de repede”

Data actualizării: Data publicării:
k iohannis gesticuleaza la birou
Președintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis consideră „legitimă” discuția despre comasarea alegerilor, având în vedere că în acest an vor avea loc patru scrutinuri, însă a precizat că „nu este treaba președintelui” să se implice în aceste discuții, ci a coaliției de guvernare. Totodată, el a respins ipoteza vehiculată cu rotația președinților, pe principiul rotației premierilor, pentru că președintele este o funcție aleasă: „nu se joacă la masa verde”.

„Știu că există o discuție în coaliția de guvernare pentru a găsi soluții. Discuția este legitimă, fiindcă patru rânduri de alegeri în jumătate de an, practic din iunie până în decembrie, este foarte-foarte greu de gestionat. Și atunci ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea efectiv mai puține rânduri de alegeri. Cum va gestiona coaliția aceste chestiuni, vom vedea. Nu este treaba președintelui să se implice în negocierile coaliției de guvernare pentru astfel de chestiuni. Însă ar fi bine să se ia o decizie cât se poate de repede”, a declarat Klaus Iohannis joi, la Bruxelles, întrebat desăre discuțiile din coaliție privind eventuala comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale.

În același timp, șeful statului a respins ipoteza discutată recent privind o rotație a președinților, pe modelul rotației premierilor la Palatul Victoria, spunând că funcția de președinte este una aleasă, nu numită, și deci „nu se joacă la masa verde”.

„În ce privește ceea ce ați numit «rotația președinților», eu în continuare cred că poziția de președinte nu se joacă la masa verde, ci românii decid cine și când va fi președintele României”.

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat recent că se discută mult în ultimul timp despre comasarea alegerilor, dar acest lucru nu este „o problemă urgentă a românilor”.

„Se discută foarte mult în ultimul timp despre acest lucru, dar nu cred că e o problemă urgentă a românilor. Categoric, vor fi discuţii în interiorul Partidului Social Democrat, sunt convins că şi în interiorul Partidului Naţional Liberal, dar decizia ar trebui să o luăm după ce consultăm şi românii”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Citește și: De ce dansează PSD și PNL în jurul „comasării”, sau operațiunea „Salvați-l pe Nicu Ciucă”

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri