Iohannis, discuţii cu Regele Filip al Belgiei despre cooperarea bilaterală, războiul din Ucraina şi criza din Orientul Mijlociu

Data actualizării: Data publicării:
iohannis si regele belgiei
Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, miercuri, de către Majestatea Sa Filip, Regele Belgienilor, Foto: X

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, miercuri, de către Majestatea Sa Filip, Regele Belgienilor, la Castelul din Laeken, iar discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat prietenia strânsă între România şi Belgia, cooperarea bilaterală excelentă, precum şi războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi criza din Orientul Mijlociu.

„Am fost onorat să îl reîntâlnesc pe Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor, şi să avem un schimb de opinii despre prietenia strânsă dintre ţările noastre, România şi Belgia, despre cooperarea noastră excelentă, cât şi despre evoluţiile geo-strategice în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi a crizei din Orientul Mijlociu”, a scris Klaus Iohannis, miercuri pe reţeaua X, fostă Twitter.

Anterior, şeful statului a avut o întrevedere cu prim-ministrul Alexander De Croo la sediul Guvernului din Bruxelles. Cei doi au susţinut apoi o conferinţă de presă.

„Vizita pe care o efectuez astăzi la Bruxelles este o continuare firească a dialogului nostru la nivel înalt, axat pe dezvoltarea continuă a legăturilor excelente dintre România și Regatul Belgiei.

În cadrul discuțiilor am salutat creșterea cooperării noastre economice, inclusiv a comerțului bilateral din ultimii ani.

Am evidențiat totodată existența unui nivel ridicat al investițiilor directe belgiene în România, precum și prezența semnificativă a antreprenorilor români în Belgia.

Am salutat rolul deosebit al comunității românești din Belgia și sprijinul solid pe care autoritățile belgiene îl acordă membrilor comunității noastre de aici, de exemplu pe linie de integrare și acces la educație.

Colaborarea în domenii precum cercetarea, sănătatea, sursele alternative de energie, apărarea și educația s-a aflat, totodată, pe agenda noastră de discuții. În domeniul energiei, mă bucur că a fost încheiat astăzi și un Memorandum de înțelegere privind tehnologia reactoarelor nucleare cu neutroni rapizi răciți cu plumb topit între instituțiile de profil din România și Belgia, respectiv alte trei instituții din Italia și Statele Unite.

Foarte important, am reiterat aprecierea României pentru prezența trupelor belgiene pe teritoriul țării noastre, în cadrul posturii NATO de descurajare și apărare.

Prezența militarilor belgieni reprezintă un semnal puternic atât sub aspectul solidarității Aliate, în contextul înrăutățirii situației de securitate din vecinătatea noastră, cât și al relației noastre bilaterale solide. Am discutat, de altfel, cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre, la provocările generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reiterând sprijinul ferm multidimensional pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar.

Am avut, bineînțeles, și un schimb amplu de opinii asupra situației îngrijorătoare din Orientul Mijlociu.

România a transmis sprijinul deplin pentru Israel, care are dreptul legitim de a se apăra, cu respectarea dreptului internațional umanitar. Am prezentat poziția României privind nevoia protejării tuturor civililor și a eliberării imediate a ostaticilor, precum și referitor la importanța acțiunii umanitare în sprijinul populației palestiniene din Fâșia Gaza.

Am evidențiat că este esențială evitarea escaladării conflictului, printr-o acțiune coordonată cu partenerii regionali și Statele Unite, cu scopul obținerii unei păci durabile, în baza soluției celor două state.

Am discutat și despre modalitățile de avansare a proiectului european, despre importanța menținerii coeziunii, unității și solidarității europene, în special în contextul geopolitic și pre-electoral de la nivel european.

Am accentuat importanța unei cooperări strânse între România și Belgia, inclusiv în contextul viitoarei Președinții belgiene a Consiliului Uniunii Europene.

Am exprimat apreciere pentru sprijinul constant al Belgiei pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Discuțiile noastre au abordat și tema procesului de extindere a Uniunii Europene. Politica de extindere este un proces cu valențe strategice, care trebuie continuat.

În acest context, am reiterat sprijinul principial și ferm al României pentru parcursul european al Republicii Moldova și al Ucrainei, precum și al partenerilor din Balcanii de Vest, pe baza meritelor proprii ale candidaților în procesele de reformă.

Totodată, am reiterat susținerea fermă a României pentru adoptarea până la finalul acestui an a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova”, a declarat președintele României după întâlnirea cu premierul belgian

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat şi Centrul Belgian de Cercetări Nucleare, lider în domeniul cercetării nucleare europene şi  a precizat că a fost încântat să-i cunoască pe directorul general Peter Baeten şi pe cercetătorii români care lucrează acolo.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri