Iohannis: „România nu va trimite combatanţi în Ucraina”

Data publicării:
militar roman in unforma camuflaj cu arma la ochi in padure
Foto: MApN.ro / Facebook

România nu va trimite soldați în Ucraina, a anunțat marți preşedintele Klaus Iohannis. Șeful statului se alătură astfel mai multor lideri europeni și chiar președintelui SUA, Joe Biden, care au avut reacții similare la afirmațiile președintelui francez Emmanuel Macron, care a vorbit despre posibilitatea de a trimite soldați aparținând unor țări NATO în Ucraina.

„România nu va trimite combatanţi în Ucraina. Noi sprijinim Ucraina în foarte multe feluri şi vom continua”, a declarat Klaus Iohannis marţi, în cadrul unei conferinţe de presă alături de omologul său din Muntenegru, Jakov Milatovic.

„O posibilă trimitere de combatanţi în Ucraina nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO, fiindcă Ucraina nu este aliat NATO”, a mai subliniat Iohannis.

El a precizat că, „dacă există înţelegeri bilaterale între un stat şi Ucraina pe orice temă”, acestea pot fi onorate.

Președintele francez Emmanuel Macron a sugerat recent că aliații Ucrainei nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în această țară. Potrivit L'Independant, Macron a vorbit despre scenariul în care trupele franceze ar putea ajunge să lupte în Ucraina: un avans al frontului „spre Odesa sau spre Kiev”.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a cerut vineri să înceteze imediat discuţiile despre o eventuală trimitere a unor trupe străine în Ucraina care să sprijine această ţară în războiul cu Rusia.

„Nimeni nu vrea cu adevărat să aibă trupe la sol în Ucraina. Acum există o dezbatere în desfăşurare pe acest subiect, prin urmare ar trebui să o oprim în acest moment”, a spus ministrul german.

Și președintele american Joe Biden a spus că Ucraina cere asistenţă militară şi arme pentru a lupta împotriva Rusiei, dar nu soldați.

Ei nu cer soldaţi americani. De fapt, nu există soldaţi americani în război în Ucraina. Şi sunt hotărât să rămână aşa”, a declarat Joe Biden în discursul său despre starea națiunii.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri